VIDEO: Ususret 38. Marunadi @ Lovran, Dobreć, Liganj

marunada_2011…fešta od maruna kreće ovog vikenda, i to već od petka 14. listopada…
…tijekom tri tjedna domaćinstvo će izmjenjivati Lovran, Liganj i Dobreć, a u nastavku možete pronaći program lovranskog dijela Marunade…

Lovran, Dobreć, Liganj – Približava nam se vikend u kojem će zaživjeti najveća lovranska fešta u godini, te najpoznatija liburnijska manifestacija izvan granica Lijepe naše – Marunda, koja će ove godine doživjeti svoje 38. izdanje.
Prilike da se kušaju pečeni maruni, ali i slastice spravljene od ovog autohtonog učkarskog voća, te da se osobno uvjere u njihova afrodizijačka svojstva, brojni će posjetitelji imati tijekom naredna tri vikenda u Lovranu, Dobreću i Lignju, tri mjesta koja se tradicionalno izmjenjuju u domaćinstvu ove manifestacije.
Ove godine Marunda će krenuti u ”kulturnom điru” – izložbom slika stranih autora u galeriji ”Laurus” koja će trajati od 14. do 30. listopada, te izložbom starih kartulina i slika posvećenih lovranskoj povijesti u gradskoj kuli, koju će se moći razgledati od 14. do 16. listopada u razdoblju od 10 do 18 sati.
marun_1
Program Marunade kreće u petak, 14. listopada, i to Mićom marunadom u organizaciji lovranskog ogranka Društva ”Naša djeca” Opatija na parkiralištu Brajdice, te nastupom zborova iz Lovrana, Umaga, Pile, Dobrinja, Ilirske Bistrice i Čavli.
Istog dana u gradskoj kuli, u 18 sati, održat će se promocija suvenira povodom stote obljetnice šetališta Lungomare, izložba autohtonih suvenira na temu lovranskog maruna autorice Marine Prijatelj te promocija kratkog filma ”Lungomare” Davida Kurtija.
Subota, 15. listopada, centralni je dan lovranske Marunade – već od 7 sati ujutro na lovranskom mulu kreće okupljanje oldtimera iz Liburnija klasik kluba Opatija, od 10 sati održava se sportsko-kulturni događaj ”Žajica 2011”, a od 12 sati u lovranskom akvatoriju ”đirat” će treking regata ”Marunada 2011” u klasi optimist.
Glavna fešta održat će se na parkiralištu Brajdice, a počet će mimohodom uz mahanje službenom feštarskom zastavom i otvorenjem 38. Marunade, nakon čega nastupaju kvartet ”Istria”, klapa ”Opatija”, Puhački orekstar Spinčići te grupe ”Koktelsi” i ”Mustafi”.
Posljednji dan Marunade u Lovranu bit nedjelja, 16. listopada, kada se u boćarskom klubu Lovran održava pozivni međunarodni boćarski turnir ”Marunada 2011”, a na parkiralištu Brajdice posjetitelje će zabavljati Edi Lazarić, Kokonić & Makso, klapa ”Nevera”, Puhački orkestar Lovran i grupa ”Point”.
U vrijeme trajanja Marunade, do 16. listopada, parkiralište kod Stolara, malo parkiralište ispod Konzuma i cesta od Dječjeg vrtića prema hotelu Park bit će zatvoreni za sav promet…
Lungomare – Brzi vodič by David Kurti

Bonaca – Pod marunom

Davor Žic / Liburnija.net