VIDEO: Ususret Liburnia Film Festivalu – vrhunski dokumentarci na Ljetnoj @ Opatija

ispovijesti

Zahvaljujući suradnji Liburnia Film Festivala, Festivala Opatija i Restart Labela, publika koja voli dobar dokumentarni film i ovog će ljeta gledati uglavnom recentne strane naslove. LFF nastavlja dobru praksu započetu prošle godine – tijekom kolovoza, svakog tjedna po jedan dokumentarac – poručili su organizatori.

Opatija – Program ”Ususret LFF-u” u sklopu kojeg će se na Ljetnoj pozornici ”zavrtjeti” izbor kvalitetnih stranih dokumentaraca, počinje sutra, u četvrtak 1. kolovoza i trajat će do 22. kolovoza, kada će krenuti 11. izdanje Liburnia film Festivala u lučici u Ičićima.

Prvog dana kolovoza gledat ćemo američki uzbudljivi dokumentarac o aktivistima Sea Shepherda i njihovom legendarnom kapetanu Paulu Watsonu – ”Ispovijesti eko terorista”, Petera Jay Browna.

Tjedan dana kasnije, u srijedu 7. kolovoza, na rasporedu je još jedan ”ekološki’ film”, ali se borba za očuvanje šuma ovaj put odvija drugim sredstvima. U kontroverznom i razvikanom dokumentarcu ”Fuck for Forest”, poljski redatelj Michal Marczak prati istoimenu berlinsku nevladinu organizaciju koja snima i distribuira vlastite porno filmove, a novac prikupljen od korisnika ulažu u kupovinu amazonskih prašuma, kako bi ih spasili od sječe.

Boris_Mitic

Najslojevitiji portret rodonačelnika reggaea Boba Marleya, napravio je Kevin Macdonald, redatelj dokumentarnog hita ”Dodirnuti vrh”, ali i za Oscar nominiranog igranog filma ‘Last King of Scotland’. U ovom sjajnom glazbenom dokumentarcu, po prvi put ćete vidjeti do sad čuvane arhivske snimke iz Marleyevog života, a uz više od dva sata muzike, o njemu govore sugrađani, obitelj i kolege glazbenici. Film je na programu u četvrtak 15. kolovoza.

Netom prije početka 11. LFF-a, u četvrtak 22.8., opatijskoj publici poklanjamo dva nešto starija filma značajnog srpskog redatelja Borisa Mitića – ”Lepa Dijana” i ”Doviđenja, kako ste?”, oba prikazana na više od 100 međunarodnih festivala i ovjenčana s više od 20 nagrada. Za ovu projekciju postoji i poseban razlog. Naime, posebna nam je čast da će upravo redatelj ovih filmova za vrijeme LFF-a održati Masterclass pod nazivom ”Cjelokupna industrija dokumentarnog filma prikazana u pet crteža”. Filmove prikazujemo kako bi se dobro pripremili za duhovito i inspirativno predavanje ovog dokumentarnog genijalca. Sve projekcije počinju u 21 sat a ulaznica je 25 kuna.

– 11. Liburnia Film Festival održava se od 28. do 31. kolovoza u lučici u Ičićima, ali ove vas godine pozivamo i na – nutli – 27.8. kada ćete moći pogledati još nekoliko regionalnih filmova. U programu LFF-a, bit će prikazano 25 hrvatskih filmova, od toga njih 18 u konkurenciji za nagrade festivala,kazali su organizatori.

Sutra, u četvrtak, na rasporedu je prvi film iz ciklusa Ususret LFF-u, ”Ispovjesti eko terorista” redatelja Jayja Browna. Nevjerojatna energija, beskompromisnost i sva ludost aktivista za prava životinja, kapetana i glave organizacije za zaštitu morskih životinja Sea Shepherd Paula Watsona, satkana je u sat i pol dokumentarca napunjenog pravim uzbudljivim akcijskim scenama spašavanja morskog živog svijeta.

Lepa_Dijana1

Kultni heroj cijenjene TV emisije Whale Wars’ na Animal Planetu,već 30 godina sa svojom ekipom, neumorno juriša na kitolovce, ubojice tuljana i delfina i naravno politički establišment koji sve to podržava. Zbog radikalizma i nekonvencionalne metodologije svojevremeno je potjeran i iz Greenpeacea koji je pomogao osnovati. No, tek tada, oslobođen papira i birokracije i sa izrazitom strašću za direktnom zaštitom živog svijeta, osnovao je Shepherde s kojima krstari po cijelom svijetu i spašava morski planet tamo gdje bi se to i moralo činiti – na terenu. Iako bi mogli zamisliti gordog i namrgođenog aktivistu bez smisla za humor, ovo je portret tople i vesele osobe koja inspirira i brine. Ovo putovanje svjetskim morima s aktivističkim predznakom, režirao je i snimio čovjek koji je i sam već godinama član flote i kao takav ima ekskluzivan pristup baš svemu, a ako volite ekskluzivu, aktivizam i životinje, onda više ne trebate tražiti. Časopis Variety za film je napisao: ‘U Ispovijestima Eko-terorista primjećuje se osvježavajući kontrast uobičajeno tmurnom filmskom pravcu o očuvanju planeta.’

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net