VIDEO Vijećnici većinom glasova podržali predložene amandmane i odbacili specifične zahtjeve investitora

Nakon ove sjednice u proceduru ide nastavak izrade plana, zatim se ponavlja javna rasprava, pa tek onda na neku od narednih sjednica pred vijećnike će doći konačan prijedlog plana na koji vijećnici opet mogu davati amandmane.

Sandro Pecman

Matulji – ‘Umjesto da raspravljamo o prostornom planu koji gleda u budućnost, mi cijelo vrijeme raspravljamo o prošlosti. Što je sada tamo, što je tamo bilo, što se tamo odvija? Mi moramo kroz prostorni plan gledati ono što tamo treba biti. Dali tamo nešto pripada ili ne pripada, dali su određene djelatnosti uz naselje prihvatljive ili neprihvatljive’, poručio je u svom izlaganju nezavisni vijećnik Sandro Pecman na posljednjoj sjednici općinskog vijeća, vezano uz prijepor oko pojednih zahtjeva u prostorno planskom planiranju oko kojih se posljednja gotovo dva mjeseca lome koplja.

Podsjetimo, tri lokacije na području općine Matulji, Permani, Brešca i Rupa, oko koji se vodio prijepor o tome kako bi one trebale „izgledati“ u budućem prostornom planu Općine Matulji na posljednjoj sjednici općinskog vijeća dobile su svoj zaključak, a u prijedlog izglasanih vijećničkih odluka uvršteni su i amandmani podnositelja Željka Grbca, Dominika Rubeše, Bojana Šustara i Sandra Pecmana. Vijećnici su time podržali prijedlog u kojem se kaže da u poslovnoj zoni u Permanima nije dozvoljeno obavljanje poslovne djelatnosti obrade i zbrinjavanja neopasnog i opasnog otpada.

– Mještani nemaju ništa protiv tvrtke Sekundar već imaju protiv same djelatnosti koja se obavlja na tom području. Mještani ne žele da tvrtka Sekundar zatvori svoja vrata i propadne, ali žele da se omogući da djelatnost obavlja na nekom primjerenom mjestu, a to sigurno nije na 20 ili 50 metara od najbliže obiteljske kuće. Činjenica je da je tamo bila predviđena stambeno-poslovna zona, ali izgradnjom takvog objekta od stambenog bi se u potpunosti odustalo, jer tko bi gradio obiteljsku kuću u susjedstvu jednog skladišta otpada. Amandman znači da se formira poslovna zona, međutim decidirano se kaže da se u toj poslovnoj zoni ne može obavljati djelatnost zbrinjavanje i obrade opasnog i neopasnog otpada. Drugim riječima, nema širenja djelatnosti, nema širenja na nove parcele, nema izrade novih objekata koji bi služili u tu svrhu. Ako se netko želi baviti otpadom u nekom većem obimu rješenje je, ono što sugeriraju mještani, lokacija u Radnoj zoni Miklavija, negdje uz deponij građevinskog otpada, poručio je Grbac nakon sjednice Vijeća.

Dean Frlan

S njim se nije složio Dean Frlan, koji je predložio da prolongiraju donošenje odluke te da vijećnici posjete tvrtku Sekundar i sami pogledaju o čemu se radi.

– Mišljenja sam kao što je davno bila situacija i s Ekooperativom u Šapjanama, da svi vijećnici odu fizički pogledati lokaciju Sekundara jer postoje tri kontradiktorne tvrdnje. Ja sam tamo bio, imam svoje mišljenje, ali ga ne želim iznositi da ne utječem na tuđe mišljenje. Jedni kažu da je tamo apoteka, a drugi Marišćina, da se tako izrazim. Mislim da ni jedni, ni drugi nisu u pravu, a mislim da bi s jednim đirom u pratnji vlasnika firme mogli raščisti dubiozne teme. Neki tvrde da imaju dozvole, da je sve čisto, dok drugi tvrde, a iskoristit ću termin kolegice Margan da su to ‘fake’ dozvole. Moram priznati da sam malo zbunjen, a želim da ovu odluku donesemo pravično i za građane i za ove tvrtke, prvenstveno Sekundara. Ovu zonu kad jednom definiramo više nema povratka, istaknuo je Frlan i još jednom pozvao vijećnike na obilazak terena u Permanima te poručio da ne zna hoće li predloženi amandmani biti ono što su htjeli te da se jednim krivim potezom dugoročno može napraviti nepopravljiva šteta.

– Ono što je Pecman rekao to je točno, to je plan za budućnost. I što s tim planom dobivamo i gubimo i što tamo mi želimo. Svi su se složili tu i predstavnici tvrtke i potpisnici peticije da se oće iselit. Međutim do momenta iseljenja to mora raditi. Ne može sad staviti pauzu, pa onda staviti play nakon par godina. Ja nisam od nikoga dobio dokaz da je ugroženo zdravlje ljudi, i slobodno mogu reći da su ovo već sitni politički i privatni interesi koji su pokrenuli ovu priču. Ja mislim, da ako se ovaj amandman ugradi, da će ta firma iz Matulja iseliti. Znači mi zatvaramo jednu firmu, a rješenje je vrlo jednostavno. Dozvolimo im neopasni otpad do momenta stvaranje uvjeta za preseljenje, a onda kažimo ‘uvijeti su sada tu’, imaš rok od dvije godine i onda mijenjamo i zabranjujemo sve djelatnosti. S obzirom na to da je ovaj prijedlog došao danas na klupe, ja samo predlažem da se izbrišu riječi ‘neopasni otpad’, da firma nastavi s djelovanjem, istaknuo je Slobodan Juračić te pozvao da se napravi kompromis.

Željko Grbac

– Lijepo je čuti takvo razmišljanje, ali ovo je ono, što je u filozofskoj literaturi poznato kao utopija. Sandro Pecman je u svom izlaganju lijepo naveo da propisujemo uvijete za budućnost. Znači ne radi se o poslovanju Sekundara sada na tom području niti u budućnosti. Jer dosita stečena prava se ne mogu oduzeti niti bi to bilo fer. Ali ovom dokumentacijom ograničavamo razvoj na tom području, jer kad jednom ishoduje građevinske dozvole tko će ga maknut. Također, očekujem da će se osobe koje su u ovom slučaju involvirane kao daljnji ili bliži rođaci ljudi iz Sekundara, bilo da se radi o zaposlenima ili nekome iz vlasničke strukture, izuzeti prilikom donošenja odluka po ovom pitanju, odgovorio je Grbac.

– Prihvaćanjem amandmana vijećnika Grbca mijenja se tekst zaključka te sa se u poslovnoj zoni K5 Permani ne dozvoljava se gospodarenje opasnim i neopasnim otpadom. Prema ovom zaključku Sekundar neće moći dalje širiti i razvijati djelatnosti, neće moći ishodovati nove dozvole jer će u prostornom planu biti zabranjeno obavljanje takve djelatnosti, objasnila je nakon sjednice matuljskog Vijeća Smiljana Veselinović, savjetnica za prostorno uređenje Općine Matulji te istaknula da su ovo donesene smjernice načelniku, zatim ide ponovljena javna rasprava, pa tek onda na neku od narednih sjednica pred vijećnike će doći konačan prijedlog plana na koji vijećnici opet mogu davati amandmane.

Slobodan Juračić

Također, vijećnici nisu udovoljili ni željama tvrtke Manšped čiji je prijedlog bio da se na prostoru današnjeg kamionskog parkirališta, na području veličine oko 11.000 kvadrata omogući stambena izgradnja. Međutim, prihvaćanjem amandmana Željka Grbca i Sandra Pecmana prijedlog tvrtke i Željka Mandarića o uvrštavanju nekoliko čestica na području k.o. Brgud u građevinsko područje naselja Brešca nije prihvaćen. U obrazloženju amandmana stoji kako su navedene čestice prema postojećem prostornom planu dio zelenih površina, odnosno nije planirana nikakva izgradnja na njima te kako je unatoč tome izvedeno ravnanje i nasipavanje terena te izgrađen naknadno legaliziran gospodarski objekt.

– Smatramo da je samo to dovoljan razlog da se ne honoriraju „nelegalne“ radnje uvrštavanjem u građevinsko područje. Želimo i očekujemo da smo svi isti pred zakonom, svjesni činjenice da je to danas gotovo nemoguća misija, ali da ovakvom odlukom ipak šaljemo poruku svima koji poštuju zakone i propise. S druge strane dijelom čestica prolaze zaštitni koridor planirane željezničke pruge i mislimo da ne treba stvarati potencijalne probleme prilikom projektiranje i izgradnje pruge. Treći razlog zbog čega smatramo da ne treba trenutno te površine uključiti u građevinsko područje je veličina tog prostora. Za stambenu izgradnju na 25.000 ili 11.000 kvadrata treba izraditi plansku dokumentaciju (UPU) kako bi odmah bilo sve jasno. Predlažemo da se ova inicijativa za proširenje građevinskog područja Brešca uzme u obzir kod izrade novog prostornog plana Općine Matulji, kada bi to dosita bilo planiranje razvoja i budućnosti, a ne legalizacija nelegalnih radnji i postupaka, stoji u obrazloženju amandmana kojeg potpisuju navedeni vijećnici.