[VIDEO] WRC Monte Carlo – Rally posada Prodan / Raštegorac unatoč problemima na prvom brzincu okončala dan 8. mjestom u klasi

– Nažalost pali smo u poretku zbog te gume nismo u prvih pedeset, što znači da nećemo moć u nedjelju nastupiti na rallyju, već se vraćamo u Monte Carlo i čekamo finiš. Sutra nas očekuje snijeg i led, što znači opet nešto novo i drugačije. U konkurenciji nas je ostalo 14, neki su već odustali, tako da smo na zlatnoj polovici. No, sutra je dug dan, a snijeg može puno stvari može promijeniti i u našu korist. Nema predaje, istaknuo je Prodan. Što je još snimio i montirao Hrvoje Banić provjerite u priloženom videu…

Gap – ‘Ovo je ipak Monte, sve drugo ćemo zaboraviti, jer ništa do sada nije bilo na ovoj razini’, mantra je koju posada Vilijam Prodan / Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport) ponavlja od prvog dana kad su odlučili krenuti u ovu oktansku avanturu. A upravo je današnji dan na brzincima pokazao što je pravi WRC Monte Carlo.

Jučerašnje uzbuđenje i sjajni rezultat, 41. u ukupnom poretku i četvrti u klasi pogona na dva kotača (koji je u večernjim satima bio korigiran radi neutralizacije, op.a.) malo je splasnulo nakon prvog današnjeg povratka u box. Naime, prvi brzinac donio je i gumi defekt, čemu je kumovala cesta puna leda i magla u noćnim uvjetima. Vožnja na praznoj gumi do prve pozicije za promjenu te promjena u mraku odnijelo je dragocjenih 6-7 minuta koje je na ovakvom natjecanju teško nadoknaditi. Nastavak je donio sigurniju vožnju te uspješne završetke svih brzinaca unatoč katastrofalnim uvjetima na cesti. Iako, nakon današnjeg dana, 58. mjesto u ukupnom poretku te 8. mjesto u klasi ne izgleda tako loše pogotovo ako se uzme u obzir da bi bez gumi defekta bili na 6. mjestu.

– Krenuli smo u šest ujutro, mrak, led, gusta magla i na šestom kilometru prvog brzinca bušili smo gumu di smo izgubili puno vremena. Druge brzince smo odradili dobro i vidjeti što će se dogoditi do kraja dana. Ovo je ogromno iskustvo za nas i imamo prilike sudjelovati na nečemu u čemu nismo mi navikli. Ovo je definitivno sjajna priprema za dalje, odnosno za treću stanicu WRC-a Croatia Rally 2021., obzirom da ćemo mi Finsku preskočiti jer nemamo što tražiti na snijegu i ledu, istaknuo je Prodan te dodao da na WRC Croatia Rallyju moraju pokazati što su naučili u Francuskoj.

– Brzinci su katastrofalni, Od snijega i blata na prvom te magle i cilj nam je bio preživjeti te brzince, istaknuo je Raštegorac te otkrio da bi nakon Montea trebali nastupiti na WRC Croatia Rallyju i na jednom Rallyju u Barceloni.

– Nažalost pali smo u poretku zbog te gume nismo u prvih pedeset, što znači da nećemo moć u nedjelju nastupiti na rallyju, već se vraćamo u Monte Carlo i čekamo finiš. Sutra nas očekuje snijeg i led, što znači opet nešto novo i drugačije. U konkurenciji nas je ostalo 14, neki su već odustali, tako da smo na zlatnoj polovici. NO, sutra je dug dan, a snijeg može puno stvari može promijeniti i u našu korist. Nema predaje, istaknuo je Prodan.

Takozvana, ‘Gravel crew’ odnosno ‘ledena posada’ u sastavu Igor Puž i Marko Stiperski u kontroli brzinaca proveli su 12 sati. Bitna prethodnica prolazi brzince prije same posade te korigira radar po kojem voze Prodan i Raštegorac.

– Vrijeme je nevjerojatno. Brzinac koji su pred neki dan Vili i Frik napisali da je pod ledom, danas je bio u blatu, što znači da slučajno nismo pregledali, krenuli bi na stazu s potpuno neadekvatnim gumama, istaknuo je Puž te posebno napomenu discipliniranost fanova.

– Nevjerojatna je disciplina po pitanju publike. Vidi se da je ovo neki drugi civilizacijski i kulturološki nivo. Kad su objavili da nema publike radi koronavirusa na stazi mislili smo da će se vidjeti pokoji gledatelji, ali sve je sablasno prazno, osim policije i organizatora nema nigdje nikoga, dodao je Puž.

Foto:  Uroš Modlic

error: Content is protected !!