Video: Živi grad muzej

Mošćenice

Mošćenice

Mošćenička Draga, Mošćenice – Uz pojačanu promociju mitsko-povijesne staze Trebišca-Perun, čiju su faktografsku osnovu svojim istraživanjem osigurali članovi katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, valja se podsjetiti i ostalih vrijednih projekata kojima ova grupa kulturnih entuzijasta već godinama obogaćuje draški i liburnijski kulturni život.
Medu znanstvenim projektima, prvo mjesto svakako zauzima dugogodišnji program ”Mošćenice – živi grad muzej”, zahvaljujući kojem je nedavno u Mošćenicama održan i veliki znanstveni skup posvećen budućnosti malih povijesnih gradova u Europi.
Ljudi često ne poznaju kulturnu baštinu sredina u kojima su rođeni, ne znaju otkud njihove obitelji dolaze. Kada smo započeli s našim projektom prije desetak godina, imali smo sreću da smo u našem radu došli do senzacionalnih povijesnih otkrića o Mošćenicama, čije se graditeljsko naslijede može usporediti sa sličnim srednjovjekovnim gradićima u Italiji i Francuskoj, rekao je tom prilikom Veseljko Velčić, predsjednik draške Katedre Čakavskog sabora.
Đir po Mošćeničkoj Dragi

Snimke ”Prve smotre i regate tradicijskih barki na jedra” održane 19.07.2009. u Mošćeničkoj Dragi snimio je Sandro Rubinić
Spoj tradicionalne baštine i turističkih potencijala
Projekt ”Mošćenice – živi grad muzej” za svoju osnovu ima tendenciju stvaranja grada Mošcenica kao spoja tradicijskih vrijednosti u suvremenom okruženju i svakodnevnom životu ljudi, te revalorizaciju Mošćenica kao malog turističkog mjesta bogate kulturne povijesti.
Uz ovaj, članovi Katedre provode još šest značajnih projekata: ”Graditeljsko nasljeđe u Mošćenicama”, zahvaljujući kojem je u sklopu ljetne škole izrađen arhitektonski snimak postojećeg stanja Mošcenica kao baza projekta ”Mošćenice – živi grad muzej”, izradu mitsko povijesne staze Trebišca–Perun.
Gromoviti znak - simbol Peruna

Gromoviti znak - simbol Peruna


Važan društveni rad
Medu prioritetima su i proučavanje povijesti pomorstva i ribarstva u Općini Mošćenička Draga, Kulturni turizam i izučavanje povijesti turizma u općini Mošćenička Draga, izučavanje i educiranje glagoljice i glagoljaštva te istraživanje i educiranje antifašizma – izdan Mošćenički zbornik na tu temu i tako su dokumentirani povijesni događaji iskrcavanja oslobodilačkih snaga na liburnijsku obalu, okončanja strane okupacije i pada fašizma i nacizma u Istri.
I društveni dio rada Katedre izrazito je bogat, a ovo je ljeto, uz niz koncerata na atraktivnom prostoru terase nekadašnjeg caffe bara ”Laura”, u Mošćenicama organizirana i likovna kolonija ”Mošćenički pinel” na kojoj je sudjelovalo osam slikara iz pet europskih zemalja.
Davor Žic

error: Content is protected !!