Vijeće nije usvojilo rebalans proračuna: Gradonačelniku rok od 2 tjedna da pripremi bolji prijedlog

Vijeće nije usvojilo rebalans proračuna: Gradonačelniku rok od 2 tjedna da pripremi bolji prijedlog

Arhiva / PodUckun.net

Lanjska godina bila je najbolja turistička godina, rekordna u povijesti Hrvatske. Opatija živi od turizma. U rekordnoj godini mi smo imali minus od 3,8 milijuna kuna. Korona nije razlog problema, proračun je pogođen lošim upravljanjem i ekonomski neopravdanim projektima, kazao je vijećnik Unije Kvarnera Vedran Kružić.

Opatija – Gradsko vijeće nije usvojilo rebalans proračuna na svojoj današnjoj sjednici, no nije ga niti odbacilo. Umjesto toga, gradonačelniku Ivi Dujmiću i stručnim službama ostavljen je rok od 2 tjedna da, u dogovoru s predstavnicima vijećničkih klubova, dogovore rješenje koje će biti prihvatljivo svima. U raspravi je istaknuto kako je lani proračun bio 3,8 milijuna kuna u „minusu“, a pročelnica za financije Tamara Sergo je za to „optužila“ manje ostvarene prihode od prodaje imovine i poreza na prodaju nekretnina.

Fernando Kirigin

– Mi smo u jednoj neobičnoj situaciji, nije se moglo planirati koronavirus i njihove utjecaje. No, ima puno toga nelogičnog u proračunu, ali imamo i jako puno nezadovoljnih. Recimo, tražimo povećanje broja odvoza, ali smanjujemo financiranje Komunalca za 2,6 milijuna kuna. Mi smo dignuli kredit od 15 milijuna kuna početkom godine, a sada najavljujete još 20 milijuna kuna na taj iznos. Pa sada govorimo o kreditima od 35 milijuna kuna. I koje planirate vratiti unutar iste proračunske godine. A niste naveli kako. Mislim da bi gradonačelnik još jednom trebao uzeti taj proračun u ruke, još jednom prilagoditi sadašnjoj situaciji, rekao je predsjednik Vijeća Fernando Kirigin.

Pročelnica Sergo kazala je kako je proračun planiran tako da se može i bez kredita „zatvoriti“, no kako je povećanje od 20 milijuna kuna planirano „za svaki slučaj“. Ako se prihodi budu ostvarivali po planu, neće biti potreban kredit. Ako ne bude prodaje imovine, zaustavit će se projekti i ulaganja.

– Vijećnici su na posljednjoj sjednici, ali i ranije, dali signal da ne žele prodaju okućnica, nego da se ide u najam. No, usprkos tome niste smanjili prihode za tih 3,2 milijuna kuna od prodaje niti povećali planirane prihode od najma. Imamo kao vijećnici osjećaj da ništa što govorimo se ne usvaja. I onda smo pod svojevrsnom ucjenom – ako ne podržimo proračun, ići će obustava. Ako podržimo, bit ćemo krivi za nelogične stvari. Komunalac kaže da ne može raditi pod takvim uvjetima. Društvo Naša djeca se gasi. Dajte malo to presložite da bude realno i logično. Mogli smo gradonačelniku predložiti 50 amandmana i očekivati da će onda on sam povući proračun. No, nismo to htjeli. Ne želimo raditi populistički, želimo napraviti ozbiljan proračun koji će „sa strane“ staviti neke nepotrebne stvari i podržati one stvari koje moraju „preživjeti“, rekao je Kirigin.

Gradonačelnik Ivo Dujmić kazao je kako su prihodi još i „optimistični“.

– Svi su nezadovoljni, traže više novaca u situaciji kada je to nemoguće. Ali nitko ne kaže da su ti isti bili financirani iz EU, ministarstva, županije… Sad su im ta sredstva smanjena, a oni traže sredstva od Grada Opatije. Mi smo dali prijedlog s kojim sve udruge rade, u smanjenom obimu, ali rade. A krenuli smo od sebe, prvo smo sebi smanjili sredstva. Ne možemo povećati prihode. Ako ne izglasate rebalans, sportski klubovi i udruge idu na minimum, rekao je Dujmić dodavši da su „napravili najbolje što mogu“.

– Nije sporno da je rebalans potreban i da je važno da svi razmislimo što i kako rezati jer to je jedini način da preživmo ovu godinu. Lanjska godina bila je najbolja turistička godina, rekordna u povijesti Hrvatske. Opatija živi od turizma. U rekordnoj godini mi smo imali minus od 3,8 milijuna kuna. Korona nije razlog problema, proračun je pogođen lošim upravljanjem i ekonomski neopravdanim projektima, kazao je vijećnik Unije Kvarnera Vedran Kružić.

Poručio je kako smatra da je potrebno da uz dva tjedna kvalitetnog rada i puno koordinacije svi zajedno dođu do kvalitetnijeg rješenja jer „ovo ne možemo podržati“.

– Rezalo se tamo gdje se nije smjelo rezati, a najviše se rezalo na djeci, što ne možemo nikako podržati. Ne želimo rušiti proračun, znamo da moramo ići u rebalans, ali ovo nije primjer rebalansa kakav smo očekivali i nećemo ga moći podržati, kazao je Kružić.

Gradonačelnik Dujmić kazao je kako je proračun uvijek bio dobro planiran i stabilan. Kirigin mu je odgovorio da kaže jedan grad u Hrvatskoj, uz Opatiju, koji je tijekom krize koronavirusa imao obustavu izvršenja proračuna.

– Koji grad je dao građanima ono što smo dali mi? Obustava ide onda kada rashodovnu stranu želite zaštiti, a prihod je stao, rekao je Dujmić.

Kirigin je predložio, da u cilju kompromisnog rješenja, odgode glasanje o proračunu. Istaknuo je da postoji mogućnost da rebalans proračuna ne dobije potreban broj glasova te da treba naći rješenje koje će biti kvalitetnije i koje će većina vijećnika moći podržati.

No prijedlog nije prošao, budući da ga je podržalo 8 vijećnika iz Koalicije za bolju Opatiju, a nije ga podržalo osmero vijećnika koalicije HDZ-a i liste Ive Dujmića. Vijećnik Igor Puž ranije je napustio vijećnicu pa nije sudjelovao u glasanju. Predsjednik Vijeća Fernando Kirigin već je konstatirao da prijedlog odgode nije prošao i da se pristupa glasanju o rebalansu proračuna, kada je stanku zatražila Zorica Sergo uime liste Ive Dujmića.

– Malo smo se konzultirali i ja bih zamolila da se ponovo glasa za odgodu od 15 dana, kazala je nakon pauze Sergo. Na ponovljenom glasanju o odgodi glasanja prijedlog je prošao većinom glasova, a nisu ga podržali vijećnici HDZ-a.

error: Content is protected !!