Vijeće odbilo prodaju okućnice vile u Voloskom – Predlažu dugoročni najam kao opće rješenje

Vijećnik HDZ-a Marko Ćorić kao prekrasan primjer brige o okućnici iznio je „vlasnika Honde“ Dražena Srdoča, koji je u vlasništvu gradu susjedne vile Irenee, nekadašnjeg izdavačkog poduzeća Otokar Keršovani.

Opatija – Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog prodaje okućnice vile Marko za iznos od 3,2 milijuna kuna. Umjesto prodaje, vijećnici vladajuće većine predložili su da se razmotri mogućnost davanja okućnica u najam. Nezavisni vijećnik Neven Varljen kazao je da ne treba partikularno pristupati stvarima i prodavati „ad hoc“ temeljem pisama interesa.

– Činjenica da bilo tko može kupiti okućnicu predstavlja problem, jer te su površine povijesno pripadale tim objektima. Mislim da je najmanje što grad može napraviti jest ponuditi tim ljudima neko rješenje u kojem će oni imati prednost. Trebao bi se definirati jedan jedinstveni način rješavanja tih okućnica, a mi smo puno bliži mogućnosti najma, rekao je Varljen, kazavši da je to „win-win“ rješenje jer Gradu Opatiji donosi neki kontinuirani prihod i uređene okućnice, a stanarima sigurnost da im netko neće „uletjeti“ u okućnicu.

Pročelnica Helena Masarić istaknula je kako su se stanari u dijelu vila organizirali i zajedno kupili okućnicu te kako se ne može nikoga natjerati da se odluči na kupnju ili najam. Gradonačelnik Ivo Dujmić kazao je kako razumije bojazan stanara vila da im netko drugi uđe u dvorište, ali da se moraju rješavati vlasnički odnosi na tim zemljištima.

Arhiva

– Ako se vlasnici vile ne jave za kupnju okućnice, onda neka je kupi tko god se javi. Oni se moraju javiti na natječaj. Pa ako se dogodi da ne budu najpovoljniji, onda o tome možemo razgovarati što napraviti, rekao je Dujmić, kazavši kako se u odgovoru na vijećničko pitanje pogrešno izrazio te kako su svi vlasnici vila obaviješteni o natječajima za prodaju okućnica.

Igor Puž pitao je zašto Grad nije radio na tome da se otključaju vrata koja brane ulaz u okućnice ukoliko se radi o gradskom vlasništvu.

– Upravo radimo na tome. Nismo do sad to napravili, vodili su se razgovori hoće li se prodati nekretnina. Nas nema toliko da vodimo računa o svakoj nekretnini, kazala je pročelnica Masarić.

Vijećnica Akcije mladih Neva Slani kazala je da to što je oznaka parcele „ZZ“ (zaštićeno zelenilo) ne znači da će se očuvati zelenilo jer se sličan slučaj događa u okućnici Vile Kremenšak, koja je također „zeleno područje“ u kojem se događa devastacija.

Zorica Sergo s Nezavisne liste Ive Dujmića kazala je kako nije pošteno da neki građani besplatno koriste gradsko zemljište, dok neki drugi, kao ugostitelji, nemaju to pravo.

– Mi danas imamo prodaju jedne zemljišne čestice, ali znamo da se na tu česticu nadovezuju još dvije čestice u vlasništvu Grada Opatije. Njih gradonačelnik može prodati bez odluke Gradskog vijeća jer je iznos manji od onog o kojem odlučuju vijećnici. Radi se o ozbiljnoj količini zemlje koja predstavlja „zlato“ za investitore u Opatiji, iznimnu vrijednost uz samo more. Kod UPU-a smo imali točku preispitati lokacije zaštićenih zelenih cjelina. Kada govorimo o prodaji, ne možemo smanjivati vlasnička prava i neko buduće gradsko vijeće može izmijeniti zelenu površinu u građevinsko područje. To ne možemo spriječiti dugoročno. Ugovorom o najmu to možemo spriječiti jer imovina ostaje dugoročno u gradskom vlasništvu. Osim toga, obalni put nema mogućnosti proširenja, a ovakve lokacije ostavljaju mogućnost za proširenjem dodatnim sadržajem, rekao je predsjednik Vijeća Fernando Kirigin.

Dujmić je kazao kako nitko neće zakupiti zemljište kada mu se šalje poruka da zemljište može koristiti besplatno. Vijećnik HDZ-a Marko Ćorić kazao je kako bi samo nemoralna osoba pretvorila zeleni pojas u građevinsko zemljište. Kao prekrasan primjer brige o okućnici iznio je „vlasnika Honde“ Dražena Srdoča, koji je u vlasništvu gradu susjedne vile Irenee, nekadašnjeg izdavačkog poduzeća Otokar Keršovani.

Nakon rasprave, prijedlog o prodaji podržalo je osam vijećnika, jedan je bio protiv, a još osam bilo ih je suzdržano.

Aleksandra Tramontana nova je ravnateljica Dječjeg vrtića Opatija

 

error: Content is protected !!