Vijeće usvojilo proračun: Opatija će 2021. potrošiti 205 milijuna kuna, 55 milijuna više nego ove godine

Vijeće usvojilo proračun: Opatija će 2021. potrošiti 205 milijuna kuna, 55 milijuna više nego ove godine

Arhiva

Među većim projektima planira se izgradnja vatrogasnog doma, uređenje interpretacijskog povijesnog škvera u Iki, Start-up inkubator za projekte u turizmu, nastavak uređenja Interpretacijskog centra Andrije Mohorovičića, kao i stadion NK Opatija.

Opatija – Proračun Grada Opatije za 2021. godinu iznosit će 205 milijuna kuna. Odlučilo je to Gradsko vijeće na svojoj jučerašnjoj sjednici, tankom većinom u kojoj je presudan glas bio onaj predsjednika Gradskog vijeća Fernanda Kirigina.

– Mi smo na prošlom Vijeću izglasali neke ozbiljne i značajne potpore, a proračun je planiran kao da se ništa ne događa, iako sljedeća tri mjeseca imamo značajni pad prihoda od komunalne naknade i zakupnina svima koji su zatvoreni ili imaju pad prihoda. Ovaj je proračun lijepa želja, za koju bih volio da se ostvari, ali ne znam koliko je moguće. Javno sam rekao da ću podržati proračun, jer mislim da nije sada vrijeme za svađe i nabacivanje amandmanima. Jasno je da se radi o predizbornom proračunu i bojim se što će biti nakon izbora, kada bude išao prvi rebalans proračuna i kada ćemo morati priznati da smo jako pogriješili, rekao je Kirigin.

Među većim projektima planira se izgradnja vatrogasnog doma, uređenje interpretacijskog povijesnog škvera u Iki, Start-up inkubator za projekte u turizmu, nastavak uređenja Interpretacijskog centra Andrije Mohorovičića, kao i stadion NK Opatija.

– Vatrogasni dom je najveći kapitalni projekt u proračunu. Je li riječ o ograničenom natječaju za vatrogasne domove koji nas očekuje iduće godine na kojem postoji visoka vjerojatnost da ćemo dobiti ta sredstva ili europskom natječaju gdje će biti puno prijavljenih projekata i gdje je vjerojatnost uspjeha manja. To je izuzetno bitno jer o tome će ovisiti hoćemo li 30 ili 40 milijuna kuna planiranih za ovu namjenu i iskoristiti, pitao je vijećnik Unije Kvarnera Vedran Kružić.

Zamjenik gradonačelnika Emil Priskić kazao je kako je obećana pomoć po programskoj osnovni za strateške projekte, s time da još uvijek nije jasno hoće li nositelj biti Hrvatska vatrogasna zajednica ili će se odvijati unutar Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Kružić mu je odgovorio kako bi volio da je u pravu, ali da vjeruje da su male šanse da će se u 2021. godini uspjeti dobiti financiranje projekta iz nove perspektive jer neće biti na vrijeme raspisani natječaji, nego da je realnije da projekt uspije doći do sredstava ako ih je ostalo iz postojeće perspektive.

Vijećnica Akcije mladih Neva Slani upitala što je konkretno razvojno u proračunu koji je tako nazvan, na što joj je gradonačelnik Ivo Dujmić odgovorio: „Imate stavke, pa pročitajte“ te rekao da ne zna kako da joj objasni da je proračun dobar.

– Jasno je meni. Kada prodate neku gradsku imovinu, to je razvojno, jer ide privatniku koji će razviti svoj biznis, kazala je Slani.

Kružić se nadovezao kako mu je žao da gradonačelnik Dujmić, „kada je snivao bolju Opatiju, nije zasanjao i jednu kvalitetniju i ljepšu osnovnu školu s uređenijim okolišem“. Nakon relativno kratke i ne osobito žustre rasprave, proračun za 2020. godinu prihvaćen je glasovima HDZ-a, liste Ive Dujmića i SDP-ovog Kirigina, budući da je za usvajanje bila potrebna apsolutna većina od 9 glasova. Protiv proračuna bio je Vedran Kružić, Neva Slani i njen stranački kolega Igor Puž, dok je suzdržana bila vijećnica HSU-a Gordana Grgurina.

U 2019. godini proračun je smanjen za 34,4 milijuna kuna, a najveći dio od oko 32 milijuna kuna odnosi se na projekte sufinancirane iz sredstava EU, koje nisu realizirane u ovoj godini. Jedna od rijetkih stavaka koja je doživjela povećanje bila je ona za advent, kojoj je pripalo 100 tisuća kuna više. Taj trošak odnosi se na angažiranje COVID redara i otvaranje javnih toaleta.

– Proračun 2020. godine izrazito je pogođen pandemijom koronavirusa. Učinjen je značajan napor kako bismo uravnotežili proračun, a možemo reći da smo uspješno odradili taj posao te održali stabilnost i likvidnost proračuna kroz cijelu godinu, kazala je pročelnica za financije Tamara Sergo. Tako je ove godine proračun kroz nekoliko rebalansa „skresan“ na oko 151 milijun kuna.

 

error: Content is protected !!