Vijećnici donijeli odluku koja je temelj za kretanje bez propusnica između Opatije i Matulja

Iako bi se u međuvremenu trebale ukinuti propusnice i na području velikog dijela županije, to ne znači da je odluka dvaju liburnijskih vijeća bila nepotrebna, budući da ona definira da su Opatija i Matulji zajedničko područje i u slučaju nekih drugih ugroza ili novog postroženja mjera.

Opatija, Matulji – Vijeće Grada Opatije i Vijeće Općine Matulji na jučer održanoj elektronskoj sjednici podržali su Odluku o osnivanju, ustrojstvu i djelokrugu zajedničke Koordinacije Stožera civilne zaštite na području Grada Opatije i Općine Matulji u provedbi Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH, za vrijeme trajanja epidemije uzrokovane bolešću COVID-19.

Iza dokumenta dugog naziva „krije“ se pravni temelj za kretanje građana između dviju jedinica lokalne samouprave bez propusnica, a nakon odluke Vijeća, načelnik Matulja Mario Ćiković i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić moraju sklopiti sporazum. Ovog puta „legalno“ i legitimno. Nakon toga je preko županijskog Stožera Civilne zaštite moraju proslijediti do Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske koji donosi konačni pravorijek. U međuvremenu, vjerojatno i prije nego što se ova procedura „izvrti“, najvjerojatnije će se ukinuti propusnice u većem dijelu Primorsko-goranske županije.

No, to ne znači da su odluke matuljskog i opatijskog vijeća „nebitne“, jer su omogućile stvaranje temelja koji će i u nekim drugim potencijalnim izvanrednim situacijama dvije jedinice lokalne samouprave tretirati kao zajedničko područje.

– Radi se o odluci s dugoročnim efektom, koja će – ako je potvrdi nacionalni Stožer – ostati na snazi neovisno o mjerama koje vrijede u ostatku županije. U slučaju ponovnih strožih mjera na jesen ili iduće godine, što je jedna od mogućnosti koje se najavljuju, imat ćemo temelj za kretanje građana bez propusnica. Tendencija je da se ovome pridruže i Lovran i Mošćenička Draga te da se Liburnija zaokruži kao jedinstveno područje, objasnio je predsjednik Vijeća Općine Matulji Darjan Buković, koji je kazao da je u Matuljima odluku podržala uvjerljiva većina vijećnika.

Predsjednik Gradskog vijeća Opatije Fernando Kirigin kazao je kako je i u tom gradu uvjerljiva većina glasova bila u korist odluke. Prema njegovim riječima, glasanju je pristupilo 15 od 17 vijećnika, od kojih je 13 bilo za odluku, a po jedan vijećnik bili su protiv i suzdržan.

error: Content is protected !!