Vijećnici ponovo odbili pokušaj prodaje bivšeg vrtića: ‘Građani misle da zgrada treba ostati u javnom vlasništvu’

Dujmić je pokušao „namamiti“ većinu na svoju stranu prijedlogom da se Dnevni boravak za starije osobe, koji je HSU predložio smjestiti upravo u zgradu bivšeg vrtića, „useli“ u sadašnju zgradu Doma zdravlja, nakon što se izgradi novi Dom zdravlja. No, HSU, a zatim i većina vijećnika, takav su prijedlog odbili.

Opatija – Zgrada bivšeg dječjeg vrtića u središtu Opatije i dalje neće u prodaju. Naime, danas je Gradsko vijeće većinom glasova – onih članova većinske koalicije SDP-a i partnera – odbilo ponovljeni prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića da se minus u gradskom proračunu zatvori prodajom vrijedne nekretnine.

Dujmić je pokušao „namamiti“ većinu na svoju stranu prijedlogom da se Dnevni boravak za starije osobe, koji je HSU predložio smjestiti upravo u zgradu bivšeg vrtića, „useli“ u sadašnju zgradu Doma zdravlja, nakon što se izgradi novi Dom zdravlja.

– Pohvalno je da gradonačelnik sa svojim timom razmišlja o našem prijedlogu i predlaže nekretninu za smještaj Dnevnog boravka za starije osobe. Velik je problem u našem gradu briga o starijim članovima domaćinstva o kojima njihove obitelji ne mogu brinuti tijekom dana. Sve osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom koje ne mogu brinuti o sebi, ali još su pokretne ili polupokretne i sami mogu obavljati higijenske potrebe, za njih je osmišljen ovaj Dom u kojem se provode zdravstveni, edukacijski programi, ali i ono najvažnije – druženje i socijalizacija starijih osoba. Korištenje može biti poludnevno ili cjelodnevno, u načelu od 7 do 16 sati, a to su sve pitanja koja treba temeljito urediti. Prijedlog da se zdravstvena stanica ponudi za dnevni boravak nije loša ideja i sigurno bi se mogla kvalitetno urediti, ali budući da se uvjetuje izgradnjom novog Doma zdravlja koji se neće graditi još dvije, tri ili pet godina, smatramo da je preishitreno podržati ovakav prijedlog. Postoji još nekoliko lokacija za Dnevni boravak, u proračunu ima 50 tisuća kuna za studiju, ali u ovih šest mjeseci ništa po tom pitanju nije učinjeno. Nije nigdje zadan rok, nije napravljena studija, nije oformljen stručni tim. Priželjkujemo poziv za ozbiljno promišljanje o lokaciji gdje bi se mogao čim prije graditi Dnevni boravak za starije osobe te zakonske pretpostavke, kazala je uime HSU-a vijećnica Gordana Grgurina, koja je od jučer i nova predsjednica većinskog Kluba vijećnika.

Zorica Sergo, vijećnica s liste Ive Dujmića, kazala je kako ne razumije zbog čega se HSU protivi prijedlogu i da smatra kako se samo radi o želji da se ne proda zgrada starog vrtića.

– Nije problem u prostoru. Ali znate li vi kada će biti izgrađen novi Dom zdravlja? E, ne znamo ni mi. I nemamo garanciju da će se ovo što danas izglasamo doista i dogoditi, objasnila joj je Grgurina, kazavši kako ima loša iskustva. Dodala je kako gradonačelnik Dujmić treba ubrzati proces izgradnje Doma zdravlja te da će nakon toga rado podržati ovaj prijedlog.

– Sve je moguće. Nema garancija. Ali vi nemate danas druge lokacije. Nećete je ni imati. Ako to ne prihvatite, nećete još godinama imati Dnevni boravak za starije osobe, poručio joj je Dujmić, očito frustriran negativnim odgovorom na ponudu, kazavši kako odbijanje prodaje zgrade vrtića sili izvršnu vlast da zaustavi radove i donese rezove u proračun.

Predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin je kazao kako su građani osjetljivi na prodaju imovine i da smatraju da zgrada vrtića treba ostati u javnom vlasništvu, jer se radi o jedinstvenoj nekretnini u centru zgrada koja bi mogla imati razne kvalitetne društvene namjene.

Iako je prodaja zgrade vrtića odbijena, vijećnici su izglasali rebalans proračuna koji je nominalno porastao za 17,5 milijuna kuna, na 158 milijuna kuna. No, najveći dio povećanja – oko 13,2 milijuna kuna – odnosi se na manjak ostvaren prošle godine, koji se namjeravao riješiti prodajom imovine. S obzirom na negativni stav vijećnika o rasprodaji gradskih nekretnina, gradonačelnik Dujmić morat će pronaći drugi način da zatvori ovu pozamašnu proračunsku rupu.

 

error: Content is protected !!