Vijećnici prozvali Dujmića za pogodovanje kod prenamjene dijela bivšeg Müller u sushi restoran

Vijećnici su usporedili slučaj slavnog akademskog slikara Franka koji je ostao bez poslovnog prostora u Voloskom i prenamjene prostora bivšeg Müllera u sushi restoran za koji je gradonačelnik kazao da je nikad neće dozvoliti…

Opatija – Pitanje prenamjene dijela poslovnog prostora nekadašnje trgovine Müller u sushi restoran bila je tema gotovo jednosatne rasprave tijekom aktualnog sata današnje sjednice Gradskog vijeća. Predstavnici vijećničke većine, prije svih Igor Puž (Akcija mladih), nezavisni Neven Varljen i predsjednik Gradskog vijeća Fernando Kirigin (SDP) potez gradonačelnika Ive Dujmića prikazali su kao odluku kojom je pogodovao Stipi Dunatovu i omogućio mu prednost u odnosu na ostale zakupce, da do vrijednog prostora za ugostiteljstvo u centru grada stigne „zaobilaznim“ putem.

Dujmić se branio da je odluka dobra i legalna, no Puž mu je pročitao zapisnik s jedne od ranijih sjednica Vijeća na kojoj je poručio kako nipošto neće dopustiti prenamjenu tog prostora u ugostiteljski.

– Tamo nije propisana djelatnost prodaje mješovite robe nego tekstilne robe. I otvoreno je pola, a ima nalog da mora otvoriti i drugu polovicu poslovnog prostora. I ja čujem razne ideje da će doći do prenamjene djelatnosti. Neće. Ovo je jedini ustupak koji smo napravili da može poslovati jer se ipak radi o poslovnom prostoru u centru grada i ne bi bilo primjereno da prostor bude prazan, izjavio je Dujmić na sjednici iz svibnja ove godine, a Puž ga je pitao što ga je navelo da promijeni mišljenje.

– Ne znate kako je to voditi grad, trendovi se mijenjaju, situacije se mijenjaju. Ispred mene je bila odluka dozvoliti prenamjenu i metnuti u funkciju, ubrati zakupninu i otvoriti nova radna mjesta ili eventualno ući u sporove i raskid ugovora. Donio sam ispravnu odluku da zakupnik prenamijeni dio prostora jer upravo sushi restoran je našem gradu potreban. Sporno je jedino što je taj zakupac meni javno tijekom izbora dao podršku i odmah je došao na crnu listu, zato vi to potencirate, rekao je Dujmić.

Puž mu je odgovorio kako samo gradonačelnik ima svoje „crne liste“ te pitao hoće li pozvati i druge zakupce da zatraže promjenu unajmljenih poslovnih prostora u lukrativnije djelatnosti.

– Ja sam gradonačelnik svih građana i ne favoriziram nikoga. Kad budem imao zahtjeve, donijet ću odluku. Da ste me informirali o namjeri da mijenjate odluku o poslovnim prostorima, možda bih drugačije reagirao. Ali ja ne mogu čitati vaše misli, nego moram brzo donositi odluke, kazao je Dujmić.

Neven Varljen kazao je kako nije dobro što se dovodi ostale zainteresirane zakupce u zabludu.

– Da ste raspisali natječaj za restoran na toj lokaciji, bi li grad mogao uprihoditi više? Naravno da bi, kazao je Varljen, koji se u svom pitanju dotaknuo i situacije koju je imao Claudio Frank, također oko poslovnog prostora u Voloskom.

– Nevjerojatno mi zvuči da ga Grad Opatija želi izbaciti iz poslovnog prostora. Meni je žao što sam vijećnik u ovom gradu ako takvog umjetnika ne možemo zadržati u ateljeu. Imali biste sigurno podršku Gradskog vijeća za otkup njegovih slika putem kojeg bi se mogao riješiti eventualni dug, rekao je Varljen.

Dujmić je kazao kako apsolutno suosjeća s Frankom, „institucijom ovog grada i Voloskom“, ali „moramo shvatiti jednu stvar: svatko mora platiti poslovni prostor“.

– Frank je izlicitirao dva poslovna prostora, a ne plaća ni za jedan. Ne možemo kompenzirati toliko slika koliki je dug. Objasnili smo mu da vrati jedan prostorni prostor i zadrži drugi te tako smanji dug, a drugi ćemo riješiti na obročnu otplatu. No, ni to nije plaćao, a dug se multiplicirao. Koliko sam kao gradonačelnik napravio za njega! Poslao sam ga u Balatonfuered, omogućio da tamo prodaje slike, da na svakom eventu prodaje svoje slike, da smanji dug. I onda slušati po ulici da Grad nema osjećaja, da ga želimo izbaciti, nakon svega što smo učinili za njega. Da ga mogu osloboditi, oslobodio bih ga sutra. Ali ne mogu. Suze radosnice su Franku padale koliko smo napravili da mu pomognemo, rekao je Dujmić.

Predsjednik Vijeća Kirigin pozvao je sve zakupce gradskih prostora da pošalju gradonačelniku zahtjev za prenamjenom poslovnih prostora i da to učine čim prije. Pojasnio je kako je Gradsko vijeće krenulo u promjenu „nakaradne odluke koja ide na štetu ovog grada“ jer bi u novom natječaju sigurno bila izlicitirana veća cijena zakupa. Dodao je kako je odluka o prenamjeni donesena prije nego što je Vijeće stiglo promijeniti odluku o zakupima.

– Mjesecima sam se borio protiv tih zakupaca. Nisam odluku donio preko noći. Ako ste vi razgovarali s djelatnicima Grada, oni niti me zovu niti su mi nešto rekli. Zakupac ima ista prava kao i svi drugi, ja sam kao gradonačelnik donio legalnu i ispravnu odluku, rekao je Dujmić.

Krigin ga je optužio za pogodovanje obitelji koja mu je pomogla u kampanji.

– Ništa nije rađeno ispod stola, ja sam službeno komunicirao s uredom gradonačelnika. A čim sam poslao najavu promjene odluke, krenule su u prostoru raditi „hiltice“ i dobio prenamjenu poslovnog prostora. Koji je bio mjesecima zatvoren. A umjesto da dobije raskid ugovora, on dobije nagradu. Ignorirao je vaš nalog da u funkciju stavi cijeli prostor i za nagradu je dobio prenamjenu. S druge strane imamo Claudia Franka, možda doista ne postoji mogućnost da mu se izađe u susret i pomogne da se po posebnim uvjetima iznajmi taj atelier, ali potrudit ću se da, ako i najmanja mogućnost postoji, da je pronađem. Iz prostora je Müller „istisnut“, on nije loše poslovao. Bio je to prostor koji je imao ponudu koja je odgovarala našim građanima. Da napravite anketu, sigurno bi više građana bilo za takvu ponudu, nego za sushi restoran. Istiskuje se nešto što je bilo interesantno našim građanima, a na silu se uguralo nešto drugo. I to nije napravljeno u tišini, nego se hvalilo na sva usta, bahato i otvoreno. Iza toga stoji jedna obitelj koja ima brojne poslovne prostore u gradu i kojoj ste već izlazili u susret. Stali su iza vas i dobili su nagradu, zaključio je Kirigin.

 

error: Content is protected !!