Vijećnici se pobunili protiv opatijske samovolje @ Matulji

Matuljski vijećnici…

Kako bi pokrenuli proces dokapitalizacije Komunalca kojom bi se matuljski udio u komunalnom društvu povećao na 36 posto, a koji trenutačno smatraju da Opatija ”blokira” kako njen udio ne bi pao, matuljski vijećnici demonstrativno su odbili glasati o promjenama društvenog ugovora za doregistraciju tvrtke.

Matulji – Jedna od posljednjih sjednica matuljskog Općinskog vijeća u ovom sazivu bila je istovremeno i jedna od najuzbudljivijih – naoko ”beningna” točka o doregistraciji tvrtke Komunalac za uvoz i izvoz vode te još nekolicinu djelatnosti pretvorila se u pravu malu revoluciju u kojoj su vijećnici, neovisno o ”stranačkim bojama” koje nose, osudili opatijski pristup Matuljima kao prema ”periferiji”.

Naime, tvrtka Komunalac, iako već 20 godina uvozi vodu iz Slovenije, nije registrirana za tu djelatnost, što je otkriveno prilikom prijave za skraćeni postupak uvoza vode koji je otvorila Carinska uprava. Kako bi moglo legalno uvoziti (i kasnije izvoziti) vodu, liburnijsko komunalno poduzeće mora se doregistrirati, za što trebaju suglasnost svojih osnivača – jedinica lokalne samouprave. Dok su Opatija, Lovran i Mošćenička Draga tu ”formalnost” odradili, Matuljci su se odlučili ”pobuniti” i izmjene društvenog ugovora kakve bi zahtijevao taj potez vezati uz dokapitalizaciju poduzeća kojom bi se udio Matulja znatno povećao, a udio Opatije znatno smanjio.

Iako se radi o odnosima koji bi u obzir uzeli izgrađenost infrastrukture iz 2007. godine, do danas takva dokapitalizacija nije provedena, a matuljski vijećnici za to su izravno optužili opatijsku vlast, tvrdeći da ”sabotira” postupak koji je propisan zakonom, sve s ciljem čim dužeg zadržavanja apsolutne moći upravljanja Komunalcem. Na ovoj točki, čini se, kulminirale su sve sitne frustracije kakvih su se Matuljci tijekom zadnjih godina nagledali od svojih susjeda – od zatvaranja Matuljske ceste koja je jedan od ključnih prilaza centru mjesta, preko selidbe Komunalca u Jurdane bez promjene ”opatijske adrese” preko izgradnje deponija na Osojnici i odbijanju provođenja dokapitalizacije…

Kolovođa ove revolucije bio je vijećnik PGS-a Robert Matulja koji je pozvao svoje kolege da odbace odluku o doregistraciji Komunalca sve dok je ne bude ”pratila” odluka o dokapitalizaciji.

– Koliko je skupštinu Komunalca briga za naše prijedloge, pokazuje i činjenica da člana Nadzornog odbora tvrtke kojeg je matuljsko vijeće potvrdilo u lipnju, Alana Ujčića, skupština nije potvrdila niti nakon devet mjeseci. Žao mi je zaposlenika jer oni nisu ništa krivi, sve je to stvar politike i opatijske hegemonije. Ako nan moru zapret Tošinu, ne moru nas sagdere ugnjetavat! I smeti v Opatiju!, uzviknuo je Matulja.

Uzaludni su bili pokušaji načelnika Marija Ćikovića da objasni kako je upravo on pokrenuo postupak dokapitalizacije na skupštini društva, kao i prihvaćanje odgovornosti predsjednika matuljskog SDP-a Slobodana Juračića.

– Kao predsjednik SDP-a mogu prihvatiti dio odgovornosti i točno je da se upravo SDP-ovi (grado)načelnici na Liburniji nisu uspjeli dogovoriti o dokapitalizaciji. No, ako ne donesemo odluku o doregistraciji Komunalca, mogli bi nam gornji krajevi ostati bez vode budući da Komunalac nije registriran za uvod, pokušao je apelirati Slobodan Juračić.

Međutim, i koalicijski partneri SDP-a – IDS i HNS – odlučili su odbaciti ”stranačku stegu” u korist ”lokalpatriotizma” te podržati ovakav stav, koji je većina u Vijeću i pretvorila u službeni zaključak – u kojem se ustvrdilo da se niti jedna izmjena društvenog ugovora Komunalca neće obaviti uz podršku Matulja sve dok se ne prihvati dokapitalizacija Komunalca.

Inače, Vijeće je na svojoj sjednici u četvrtak navečer imalo buran radni dan, rasprava po čak 15 točaka potrajala je gotovo šest sati, a detaljne izvještaje prema pojedinim važnijim točakam donosit ćemo tijekom narednih dana.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net