Vijećnici usvojili proračun – rast planiran na prodaji @ Opatija

vijece_proracun_2011-1…vijećnik Nezavisne liste Nikice Pažina Rajko Hlanuda podnio je ostavku na svoju dužnost, zbog toga što smatra da gradska vlast vodi Opatiju u pogrešnom smjeru…
…proračun za 2012. godinu iznosi 109 milijuna kuna, a proračun za 2011. ”rebalansiran” je do 138 milijuna kuna…

Opatija – Gradsko vijeće na svojoj je nedavnoj sjednici usvojilo proračun za iduću godinu, koji iznosi 109 milijuna kuna. Prema prijedlogu gradske vlasti, prioriteti ostaju gradnja sportske dvorane, stanova POS-a, Doma umjetnosti te realizacija nove zgrade dječjeg vrtića na Punta Kolovi, kao i izgradnja mreže vodoopskrbe i odvodnje te centralnog pročišćavača.
Kroz potporu koju će Grad pružati i naredne godine u sufinanciranju ključnih manifestacija u Opatiji sa TZ grada Opatije, nastavlja se aktivnost u jačanju Opatije kao destinacije, te sektora turizma, jedne od glavnih gospodarskih razvojnih grana Opatije.
Obrazlažući proračun za 2012. godinu pročelnik Upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti Danijel Jerman pojasnio je kako je proračun za 2012. niži u odnosu na proračun za 2011. (prema posljednjim izmjenama) za 21 posto. Gradonačelnik Ivo Dujmić imao je drugačiju računicu.
– Proračun za 2012. godinu iznosi 109 milijuna kuna, i on je 9 posto veći od rebalansa za ovu godinu koji ste usvojili, poručio je Dujmić vijećnicima, a ta je matematika izazvala podsmjeh kod dijela oporbenih zastupnika, budući da ukupni izglasani proračun za 2011. godinu iznosi 138 milijuna kuna. Ipak, prema planu trebali bi narasti godišnji prihodi, koji su ove godine pali na ”skromnih” 99 milijuna kuna (ostatak proračuna čine prenesena sredstva), a razlika od deset milijuna kuna planira se ”napuniti” prodajom gradske imovine.
vijece_proracun_2011-6
Proračunske stavke izazvale su burnu reakciju oporbenjaka, prije svega Rajka Hlanude s Nezavisne liste Nikice Pažina koji je tijekom vijećničkih pitanja obavijestio sve prisutne da podnosi ostavku na svoju funkciju zbog toga što smatra da se Grad kreće u pogrešnom smjeru, te da ne može više sudjelovati u donošenju odluka koje će ići na štetu građana i gospodarstva – počevši od samog proračuna. Niti ostali oporbeni vijećnici nisu ”štedjeli municiju”.
– Brojke pokazuju da ovaj grad ima ozbiljnih problema, a vaše tvrdnje da ste održali standard ne stoje. Umjesto štednje na građanima, imate priliku uštediti i na brojnim drugim stavkama kojima se financira nerad i neorganiziranost gradskih tvrtki. Primjerice, imate u proračunu podatak da se Parkovima plaća strojno čišćenje obalnog puta na temelju izračuna prema kojem se očisti 6,5 milijuna kvadratnih metara godišnje! Ako znamo da lungomare u svojoj punoj dužini ima 12 kilometara, od čega ne čisti sve Grad Opatija, te velikodušno ustvrdimo da je prosječna širina puta dva metra – što svakako nije, već je manja – doći ćete do podatka da se obalni put u svojoj punoj dužini i širini očisti čak 273 puta godišnje, što je apsurd. Prestanite na taj način ”krpati rupe” u proračunu, kazao je Nikica Pažin, da bi HDZ-ov vijećnik Marko Ćorić dodao kako je Opatija umjesto razvojnog dobila populistički proračun, i osudio ”tromost gradske vlasti u rješavanju nagomilanih problema”.
– Mogu vas razumjeti što ste isfrustrirani, jer jasno je tko je kriv za ovu gospodarsku krizu. Proračun jest razvojni, mi gradimo na području čitavog Grada Opatije, a radit će se i u sljedećoj godini, zaključio je Dujmić odgovarajući oporbi.

Rajko Hlanuda

Rajko Hlanuda


Na sjednici je imenovan Aldo Simper članom Nadzornog odbora Zračne luke Rijeka d.o.o. Vijećnici su podržali imenovanje Dušana Kotura za predsjednika Ocjenjivačkog suda za dodjelu javnih priznanja, umjesto Nikice Pažina, koji je podnio ostavku dok je umjesto Ronalda Ribarića zbog ostavke, na mjesto člana istog Ocjenjivačkog suda prihvaćeno imenovanje Ksenije Baždarić. Milko Samsa imenovan je za člana Odbora za prostorno uređenje, planiranje i zaštitu okoliša, umjesto dosadašnjeg člana Marka Barča koji je podnio ostavku na članstvo. Na sjednici je usvojena i Odluka o socijalnoj skrbi i zdravstvenoj zaštiti, kao i izmjene programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Opatije. Vijećnici su dobili i informaciju Žičare Učka d.o.o. o deponiranim sredstvima društva kod Credo banke d.d., kao i informaciju o korištenju sredstava proračunske zalihe za listopad 2011.
Vijećnička pitanja, osim ostavke Rajka Hlanude, donijela su i zanimljiv podatak da se prema prijedlogu gradske vlasti u narednom Urbanističkom planu uređenja Opatije vatrogasni dom planira preseliti na Tošinu.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!