Vijećnička većina najavila izmjene uvjeta parkiranja: Niže cijene, kraća sezona i sužavanje nulte zone @ Opatija

Predsjednik Vijeća Robert Kurelić naglasio je kako se u praksi pokazalo da su neki od izvornih prijedloga gradonačelnika Dujmića i njegovog tima „loši za naše sugrađane“. U tom je kontekstu spomenuo preskupa parkirališta kod Ambasadora koje koriste obitelji koje se kupaju na Tomaševcu, Tržnice te Doma zdravlja, dodavši i da su cijene općenito prevelike „te smo odlučili intervenirati i popraviti prijedlog“.

Opatija – Niže cijene parkinga, kraće trajanje sezonske naplate i promjenu „problematičnih“ područja iz skupljih u povoljnije parkirne zone najavila je predstavnička većina u Gradskom vijeću na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su sudjelovali vijećnici Dušan Mušćo (HSU), Vedran Kružić (Unija Kvarnera), Neven Varljen (IDS), predsjednik Kluba vijećnika Fernando Kirigin (SDP) te predsjednik Gradskog vijeća Robert Kurelić (AM).

– Predstavnička koalicija si je, u skladu sa zakonom, vratila ovlast izglasavanja Općih uvjeta parkiranja. Gradonačelnikov prijedlog Općih uvjeta parkiranja iz siječnja koji, možda zbog sinkope, sad uredno zaboravlja, željeli smo uskladili sa željama i primjedbama naših sugrađana. Stoga smo organizirali tribine na kojima smo dobili niz prijedloga koje smo ugradili u konačni tekst. Besplatni sat, zadržavanje cijene povlaštenih karata, ali i proširenje zona povlaštenih karata samo su neke od mjera koje smo izglasali dok se Gradonačelnik bavio zapošljavanjem u Opatiji 21, kazao je Kurelić.

Naglasio je kako se u praksi pokazalo da su neki od izvornih prijedloga gradonačelnika Dujmića i njegovog tima „loši za naše sugrađane“. U tom je kontekstu spomenuo preskupa parkirališta kod Ambasadora koje koriste obitelji koje se kupaju na Tomaševcu, Tržnice te Doma zdravlja, dodavši i da su cijene općenito prevelike „te smo odlučili intervenirati i popraviti prijedlog“.

– Tijekom ovog tjedna uputit ćemo prijedlog izmjena Općih uvjeta prema kojem Ambasador, Tržnica i Dom zdravlja prelaze iz nulte u prvu zonu. Kod Doma zdravlja neće vrijediti povlaštene karte kako bi pacijenti mogli pronaći mjesto. Sezonu ćemo korigirati na ljetne mjesece, odnosno od 1. svibnja do 30. rujna. Također, cijene prve zone se moraju korigirati na dolje, pogotovo zimi i pozvat ćemo direktora tvrtke Opatija 21 Igora Štoka na razgovor da se usuglase potrebe građana i tvrtke. Očekujemo da ćemo krajem lipnja ili u prvoj polovici srpnja moći izglasati nove uvjete, nakon javnog savjetovanja i pribavljene suglasnosti MUP-a, rekao je Kurelić.

Kirigin je dodao kako se nada da će i gradonačelnik Ivo Dujmić, kao i vijećnici njegove nezavisne liste, podržati ove prijedloge koji idu u korist građana te da će i oni – kao i važeća odluka o uvjetima parkiranja – biti u Gradskom vijeću prihvaćeni jednoglasno.

– Iako sada pokušava preusmjeriti odgovornost, gradonačelnik Dujmić dao je prvotni prijedlog izmjena u kojem su bile navedene sve ove promjene na koje se građani danas žale, a bio je uključen u čitav proces donošenja nove odluke i u svu komunikaciju s direktorom tvrtke Opatija 21 Igorom Štokom. Također, mogao je i dosad reagirati i poslati prijedlog izmjena koja bi naša koalicija svakako uvažila, ali Gradsko vijeće nije zaprimilo nikakav prijedlog od gradonačelnika, kazao je Kirigin, koji je dodao kako je jedan od razloga skupog parkinga svakako i visok trošak poslovanja tvrtke Opatija 21.

Na novinarsko pitanje o komentaru aktualnih problema s javnom nabavom u toj gradskoj tvrtki, Kirigin je odgovorio kako nije stručnjak za javnu nabavu i kako se radi o opsežnom i često nerazumljivom zakonu, ali kako smatra da tri odluke Državne komisije protiv Opatije 21 predstavljaju velik problem.

– Svakako nije dobro da zbog tih problema proračun bude zakinut za desetke tisuća kuna koji su izgubljeni u žalbama, ali teško je predvidjeti što nas još čeka u ovom slučaju. Pitanje je hoće li Opatija morati na kraju kupiti dva seta parkirnih aparata i to po najgorim uvjetima, zaključio je Kirigin.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!