Vijećnička većina o (ne)prodaji dionica LRH: Nadamo se da je gradonačelnik Dujmić donio dobru odluku

Nedostajale su analize i savjeti stručnjaka – savjetnika koje bi dale odgovore na brojna pitanja koja prethode donošenju jedne tako važne odluke kao i kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se donijela odluka o prodaji ili neprodaji gradskog paketa dionica. Te stručnjake – savjetnike je gradonačelnik Dujmić angažirao kad smo prodavali višestruko manje vrijedne dionice Hotela Cavtat, a sada je taj angažman iz nekog razloga izostao, kazali su iz predstavničke većine.

Opatija – Koalicija SDP-a, HSU-a, Akcije mladih i Unije Kvarnera, koja u klubu s nezavisnim vijećnicima Nevenom Varljenom i Andrejem Pošćićem čini većinu u opatijskom Gradskom vijeću, osvrnula se na odluku gradonačelnika Ive Dujmića da se kontrolni paket lokalne samouprave u Liburnia Riviera Hotelima još neće prodavati.

– Odlukom Skupštine Nova Liburnija d.o.o. u vlasništvu jedinica lokalne samouprave (Grad Opatija, Općina Lovran, Općina Mošćenička Draga i Općina Matulji) nije prihvaćena obvezujuća ponuda novog većinskog vlasnika, tvrtke Gitone Adriatic za preuzimanjem kontrolnog paketa od 25 posto plus jedne dionice Liburnia Riviera Hotela u vlasništvu građana liburnijskog kraja. S tim (ne)prihvaćanjem navedene obvezujuće ponude u povijest je otišla prilika kojom je novi većinski vlasnik Liburnia Riviera Hotela d.d. sukladno Zakonu bio primoran na kupnju liburnijskog paketa dionica i čijom prodajom bi se u gradski, odnosno općinske proračune slilo približno 328 milijuna kuna, poručili su u priopćenju, istaknuvši kako je upravo opatijski gradonačelnik, prema zakonu, bio jedini koji je mogao donijeti odluku za cijeli liburnijski kraj, budući da Opatija u odlučivanju u Novoj Liburniji ima 72 posto glasova, a Dujmić je predstavnik grada u Skupštini tog trgovačkog društva.

– Činjenica je da je gradonačelnik svoj stav, da nije spreman predložiti prodaju opatijskog paketa dionica, iznio još u srpnju ove godine kada se doznalo o dolasku novog večinskog vlasnika Liburnia Riviera Hotela. Iako je gradonačelnik Dujmić očito imao svoj čvrsti stav na njegov prijedlog je sazvano Gradsko vijeće Grada Opatije da raspravi njegovu već očito ranije donesenu odluku jer Gradsko vijeće sukladno zakonu ionako osim rasprave nema nikakve druge ovlasti po pitanju donošenja bilo kakvih odluka kad su u pitanju dionice LRH.  Na sjednici Gradskog vijeća bila je pripremljena kratka prezentacija o povijesti stjecanja dionica LRH, zaslužnima za to stjecanje dionica i tabelarni prikaz koliko bi se novca slilo u gradski proračun da prihvatimo obvezujuću ponudu za kupnju našeg paketa dionica. Nedostajale su analize i savjeti stručnjaka – savjetnika koje bi dale odgovore na brojna pitanja koja prethode donošenju jedne tako važne Odluke kao i kriteriji koji moraju biti ispunjeni da bi se donijela odluka o prodaji ili neprodaji gradskog paketa dionica. Te stručnjake – savjetnike je gradonačelnik Dujmić angažirao kad smo prodavali višestruko manje vrijedne dionice Hotela Cavtat, a sada je taj angažman iz nekog razloga izostao, kazali su iz predstavničke većine.

Poručili su da je Gradsko vijeće Grada Opatije na osnovu informacija koje je dobilo na samoj sjednici i informacija do kojih su pojedini vijećnici sami došli provelo konstruktivnu raspravu.

– Nezadovoljstvo nezauzimanjem jednoglasnog stava Gradskog vijeća, jer Odluku umjesto gradonačelnika sukladno Zakonu ne može donijeti, treba tražiti u nedostatku informacija, nejasnim kriterijima i neangažiranju stručnjaka. To što su gradski vijećnici nezavisne liste Ive Dujmića i HDZ-a koji je inače uvjek do sada bio isključivo samo za prodaju našeg paketa dionica bili jednoglasni u stavu da naše dionice LRH još ne treba prodati možda znači da su bili bliži nekim dodatnim informacijama koje nisu bile dostupne ostalim vijećnicima. Na kraju se nadamo da je Odluku koju je u ime Grada Opatije, a praktički i u ime cijele Liburnije  donijeo opatijski gradonačelnik najbolja Odluka za naš Grad, da će zbog transparentnosti i interesa javnosti biti javno predstavljanje razvojnih planova novog večinskog vlasnika LRH, da u budućnosti kao Gradsko vijeće nećemo biti nagovarani da zauzmemo pozitivan stav o prodaji opatijskog paketa dionica ispod ponude koja sad nije prihvaćena te da će Grad Opatija znati iskoristiti svoju poziciju u Nadzornom odboru puno kvalitetnije nego što je to činio dosad, tako da tim angažmanom budu zadovoljni i sadašnji i bivši radnici Liburnira Riviera Hotela, ali i čitava zajednica čiji su ti hoteli najznačajniji gospodarski subjekt, poručili su iz koalicije SDP-HSU-AM-UK.

 

error: Content is protected !!