Vijećnička većina o proračunskim mjerama: Opatija mora postaviti stanogradnju za glavni prioritet

Kao nastavak na paket demografskih mjera usvojenih prošle godine, predstavnici Koalicije za bolju Opatiju predstavili su planove za idući proračun u kojem će predvidjeti sredstva za uređenje dječjih igrališta, ali i igrališta opatijske osnovne škole, opremanje informatičkih i znanstvenih kabineta u školi. Poseban naglasak bit će stavljen na stanogradnju.

Opatija – Demografske teme s razlogom su preplavile medijski prostor u Hrvatskoj, a Opatija se redovito ističe kao jedan od najpozitivnijih primjera na što smo posebno ponosni jer je ovaj saziv Gradskog vijeća odigrao ključnu ulogu u kreiranju natalitetnih politika koje su prepoznate diljem države kao jedne od najboljih za pomoć mladim obiteljima, istaknuli su na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predstavnici Koalicija za Bolju Opatiju koju čine SDP, Akcija mladih, IDS, HSU i Unija Kvarnera koji imaju većinu u Gradskom vijeću.

Sudionici konferencije – predsjednik Vijeća Robert Kurelić (AM) te vijećnici Gordana Grurina (HSU), Neven Varljen (IDS) i Vedran Kružić (HSU) – podsjetili su kako su na drugoj sjednici Gradskog vijeća u ovom sazivu, krajem srpnja prošle godine, donijeli mjere koje predstavljaju stup opatijske pronatalitetne politike. Među tim mjerama istaknuli su naknadu za novorođenčad u iznosu od 10.000 kuna za prvo dijete s povećanjem od 5.000 kuna za svako sljedeće dijete, besplatne udžbenike za osnovnoškolce, sufinanciranje srednjoškolskih udžbenika u iznosu od 750 kuna, besplatan vrtić za drugo i ostalu djecu…

– Pored mjera koje se tiču olakšanja financijske situacije roditelja potrebno je jačati obrazovnu infrastrukturu Opatije. Obrazovanje nije samo važno za budućnost naše djece, već je kvaliteta osnovnoškolskog obrazovanja važan čimbenik i za roditelje u odluci gdje će zasnivati obitelj i odgajati svoju djecu, dakle i to je mjera natalitetne politike, rekao je Varljen, kazavši kako demografske mjere ne znače samo fokus na rađanje djece, već i na poticanje ostanka u Opatiji, što znači da treba raditi na cjelovitom pristupu koji će uključivati i zapošljavanje i stambenu politiku.

Kružić je kazao kako je smiješno da se pojedinci hvale pojedinim mjerama ili investicijama kao da su ih sami financirali, budući da se radi o novcu građana Opatije koji se često koristi neracionalno.

– Moramo znati da sredstva kojima raspolažemo, proračun, nisu sredstva niti od gradonačelnika niti od nas vijećnika ponaosob, to je novac koji je „uzet“ građanima s plaće i o kojem se moramo maksimalno odgovorno skrbiti. Na prvom mjestu nam mora biti racionalnost, a da se racionalno pristupalo nekim investicijama u proteklim godinama, imali bismo puno više sredstava za projekte i programe poput demografske ili stambene politike, rekao je Kružić.

Kurelić je kazao kako se posljednjih godina naglasak u obrazovanju stavlja na STEM, odnosno prirodne znanosti, stoga „želimo u proračunu za 2019. godinu osigurati novac za opremanje kabineta za fiziku, kemiju i biologiju kako bi naša djeca imala najbolje uvjete za eksperimentiranje i praktičnu nastavu što je, sigurni smo, velika želja i njihovih roditelja“.

– Digitalizacija se već provodi i od strane države, međutim, Opatija je grad koji uvijek osigurava nadstandard, pa tako moramo i u osnovnoškolskom obrazovanju. Nadalje, svjesni smo toga da je i školsko igralište zapušteno i neuređeno. Na njemu se redovito parkiraju automobili za potrebe komercijalnih evenata u dvorani Marino Cvetković, pa nastaju ulegnuća u kojima se zadržavaju lokve. Smatramo neprihvatljivim da grad Opatija ne može osigurati novac osnovne stvari poput mreža za golove i koševe koji su standardni u mnogim ruralnim krajevima, ali i da veći dijelovi okoliša školskog igrališta zjape prazni umjesto da se na njima postave stolovi za stolni tenis, umjetne stijene i sprave za vježbanje kako bi naša djeca, ionako preopterećena digitalnim sadržajima, mogla razvijati sportske vještine i duh. U anketi o prirezu, većina građana svesrdno je podržala dodatna ulaganja u opatijsku osnovnu školu s čim se potpuno slažemo, zaključio je Kurelić.
Gordana Grgurina kazala je kako je u 2018. godini osigurano pola milijuna kuna za renovaciju dječjih igrališta.

– S time ćemo nastaviti i 2019., ali ćemo inzistirati da se dio opatijskih igrališta prilagodi i za djecu od 6 do 18 godina kako bi se i tom uzrastu omogućilo da imaju više mogućnosti za fizičke i sportske aktivnosti, rekla je Grgurina.

Vijećnici su poručili kako su svjesni da je stanovanje, uz zaposlenje, jedan od ključnih preduvjeta za demografski razvoj Opatije.

– Akcija mladih je predložila oslobođenja od komunalnog doprinosa za mlade do 45 godina starosti koji rješavaju svoje stambeno pitanje i očekujemo da će se odluka uskoro naći na Gradskom vijeću, no potrebna je i aktivna politika stanogradnje ako želimo zadržati naše mlade i privući nove. Grad Opatija mora u sljedećim godinama postaviti stanogradnju kao svoj glavni prioritet. Postoji niz gradskih terena diljem Opatije na kojima treba graditi nove stambene komplekse za mlade, kreativne i inovativne ljude koji će u Opatiji zasnivati obitelj i razvijati nove industrije i gospodarstvo. To moraju biti mjesta za stanovanje i život, a ne apartmani za iznajmljivanje. Očekujemo da se svi u Gradu potrudimo da taj projekt dobije realne obrise do kraja mandata, zaključio je Kurelić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!