Vijećničku idilu razbilo već glasanje o zapisniku @ Lovran

Arhiva Liburnija.net: Emil Gržin i Đurđica Tancabel @ Lovran

Govoreći o dionicama LRH na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća, načelnik Lovrana Emil Gržin najavio je kako bi lokalna samouprava mogla ići u skoru prodaju svojih udjela, pri čemu je nominalna vrijednost lovranskog ”paketa” oko 56 milijuna kuna.

Lovran – Gotovo svaka od pet točaka prekjučerašnje sjednice Općinskog vijeća Lovrana ”skrivala” je neku zanimljivu temu, no vjerojatno nitko nije očekivao da će se oporba i vladajući najviše ”zakrviti” upravo na prvoj – usvajanju zapisnika prošle sjednice! Ipak, točno to se i dogodilo – oporba je podržala zapisnik, vlast je bila protiv, a na koncu je čitava točka prebačena za sljedeću sjednicu, do kada je općinskim stručnim službama stavljeno u zadatak da ponovo preslušaju tonski zapis i sastave novi zapisnik. Čini se da je ”klin razdora” između dvije struje stavila opaska vijećnika Zvonka Piglića upućena predsjednici Vijeća Đurđici Tancabel i pojedinim vanjskim suradnicima Općine Lovran koji nisu bili prisutni, zbog čega mu je bila oduzeta i riječ. Nije Priskić predsjednici Tancabel ostao dužan niti tijekom prekjučerašnje rasprave.

– Oko ovoga pravimo tolike gluposti da doista ne zaslužujemo da ovdje sjedimo, ovo je vijeće samo jedna formalnost kroz koju odluke prolaze. Gospođo predsjednice, ne dopuštate diskusiju niti demokratsku raspravu o temama koje dolaze na Vijeće, a zbog toga će izgubiti Lovranci koji neće znati što se u njihovo ime usvaja, poručio je Piglić.
A činilo se da je sve krenulo tako ‘’idilično’’ – čestitkom načelniku Emilu Gržinu na uspješno okončanoj priči oko dionica Liburnia Riviera Hotela, koje su godinama prijetile bankrotom lokalnoj upravi.

– Sada raspolažemo s tim dionicama, naš predstavnik u Skupštini društva ima pravo glasa. Što se Općine tiče, mi smo se – kao i naši susjedi – riješili opasnosti bankrota i postali smo bogatiji za 56 milijuna kuna koliko iznosi nominalna vrijednost tih dionica. Intencija ulaska u vlasničku strukturu bila je da možemo utjecati na privatizaciju poduzeća, a kako je to de facto gotova stvar, možemo razmišljati i o prodaji dionica u našem vlasništvu, o čemu će ipak odlučivati neki drugi saziv, kazao je Gržin o ovoj temi, otvorenoj tijekom vijećničkih pitanja.

Još su dvije atraktivne točke održane tijekom nešto više od tri sata duge sjednice VIjeća – za stanovnike Lovranske Drage možda je zanimljivija ona kojom je usvojen Detaljni urbanistički plan njihova naselja, što je bila obaveza kako bi se pokrenula ikakva izgradnja na tom području, budući da Lovranska Draga spada u obuhvat Parka prirode Učka.

– Samo naselje relativno je malo, obuhvat plana iznosi oko sedam hektara, a demografska situacija je slaba, jer u mjestu živi samo pedesetak stanovnika, dok se preko ljeta taj broj povećava. Velik dio naselja stavili smo u zaštićenu zonu zelenih površina, s obzirom da su one važne za vizuru naselja i njegov doživljaj kad se gleda iz daljine. Formirano je i desetak novih stambenih čestica, no najviše prostora za razvoj mjesta postoji kroz obnovu već postojećih građevina. Pritom smo ostavili mogućnost da se prizemne etaže stambenih kuća pretvore u komercijalne poslovne prostore, pa se nadamo da će kroz koju godinu to mjesto oživjeti otvaranjem ugostiteljskih objekata, trgovina ili obrta, odnosno djelatnosti primjernih tom prostoru kazao je Tomislav Dolečki iz tvrke CPA, izrađivača plana.

Konačno, treća i četvrta točka sjednice Vijeća bit će iznimno zanimljive zakupcima općinskih prostora, budući da je pripremljen popis objekata namijenjenih prodaji, a koje će – sukladno zakonu donesenom prošle godine i nedavno usvojenoj općinskoj odluci – zakupci koji su u prostoru duže od pet godina moći kupiti po povoljnim uvjetima, odnosno bez natječaja i uz rok otplate do pet godina. Zakupci koji su u prostoru proveli manje od pet godina, također će moći tražiti otkup prostora, no oni u tom slučaju idu na javni natječaj, a zakupci imaju pravo prvokupa, ali po najvišoj ponuđenoj cijeni.

Među prostorima koji će se naći na prodaju nalaze se i neke vrlo atraktivne lokacije poput ugostiteljskih objekata u blizini lovranskog centra, no prije službene objave popisa – nakon koje zakupci imaju rok od 90 dana da odluče hoće li kupiti prostor ili će nastaviti zakup pod istim uvjetima kao i dotada – treba riješiti imovinsko-pravne odnose i pripraviti svu dokumentaciju.

Davor Žic / Liburnija.net
Foto: David K. / Foto Luigi

error: Content is protected !!