Vikend donosi milijunto noćenje: Rujan nastavio izvrstan niz turističkih rezultata @ Opatija

turisti_volosko_barka_mul_2015

U prvih devet mjeseci ove godine na području Turističke zajednice Opatija ostvareno je 990 tisuća noćenja što je 10 posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Opatija – Turističke brojke u Opatiji i u rujnu su zadržale svoju rekordnu razinu, a nakon odlične predsezone i sezone, ovog vikenda – prvog u listopadu – očekuje se i ostvarenje 1.000.000. noćenja, što je punih mjesec dana ranije u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima Turističke zajednice grada Opatije u rujnu 2015. godine u Opatiji je boravilo 43 tisuće gostiju, koji su ostvarili 135 tisuća noćenja što je 4 posto više dolazaka i 9 posto više ostvarenih noćenja u odnosu na rujan 2014. godine.

Inozemni gosti su ostvarili 93 posto ukupnih noćenja, odnosno, 126 tisuća noćenja što je porast od devet posto, dok su domaći gosti s porastom od 5 posto ostvarili ukupno devet tisuća noćenja. Očekivano, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelu, čak 85 posto, no privatni smještaj s nešto više od 18 tisuća noćenja ima za četvrtinu bolje rezultate u odnosu na prošlogodišnji rujan. Svako peto noćenje ostvarili su gosti iz Njemačke, koji su u Opatiju stigli u manjem broju nego lani – uz 5.000 dolazaka broj Nijemaca u rujnu pao je za pet posto, no ipak se broj noćenja povećao za 3 posto u odnosu na lanjski rujan.

Za više od četvrtine povećan je broj noćenja i dolazaka koji su ostvarili Austrijanci, koji čine udio od 18 posto u opatijskim turističkim rezultatima, dok su domaći gosti s udjelom od 7 posto na trećem mjestu, nakon čega slijede Talijani. Najveći rast ostvarili su gosti iz Švedske s pet i pol tisuća noćenja i oko 1.500 dolazaka, što je rast od 475 posto u broju noćenja i 370 posto u dolascima.

Na četvrtom mjestu su gosti iz Italije, koji su ostvarili 7.275 noćenja, što je 11% manje noćenja u odnosu na rujan prošle godine, i 2.999 dolazaka, što je 17% manje u odnosu na rujan prošle godine. Udjel talijanskih gostiju je 5,4%.

Gotovo 320 tisuća gostiju boravilo je u Opatiji tijekom prvih devet mjeseci ove godine, a ostvarili su ukupno 990 tisuća noćenja – obje brojke u porastu su za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom brže raste broj domaćih gostiju kojih je 43 tisuće ostvarilo 100.000 noćenja, što je rast od 13 posto u dolascima i 7 posto u noćenjima. Kod stranih gostiju je obrnuto – brže rastu noćenja koja su sa 890 tisuća 11 posto bolja nego lani, dok je 275 tisuća gostiju porast od 9 posto. Hotelski kapaciteti u broju noćenja sudjeluju s 82 posto.

Na području Grada Opatije djeluju dvije turističke zajednice, pa kada se opatijskoj TZ dodaju rezutlati TZ Ičića, ukupan broj posjetitelja ”Stare dame” je 335 tisuća, a ukupan broj noćenja je milijun i 70 tisuća.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net