Vikend rezervirajte za Marunadu u Lignju

Lovranšćina i ovaj vikend priprema program za svačiji ukus i tako obilježava svoju najznačajniju feštu.

Prvo izdanje MaRun Treka u zaleđu Lovrana upoznat će natjecatelje s “vodenom” pričom tj. kako su se nekada mještani snabdijevali vodom za osobne potrebe, za potrebe uzgoja voća i povrća, za potrebe napoja stoke… Što je kalac? Što je curak? Što je Crni Buč? Sve to saznat ćete na prvom izdanju MaRun Treka na Lovranšćini.

Liganj – Sezona maruna se bliži kraju pa se tako ovog vikenda održava i posljednja ovogodišnja Marunada.

Program je i ovog vikenda sadržajan. U prostorijama Društvenog doma bit će upriličene dvije izložbe – izložba gljiva i retro izložba, a moći će se razgledati oba dana tijekom trajanja manifestacije. Od subotnjih sportskih i rekreativnih događanja oni s više kondicije moći će se okušati u treking utrci“MaRun Trek”, u organizaciji SRK-a Albe iz Labina, a oni s manje natjecateljskog duha moći će krenuti u planinarski pohod “Marunada 2019”, u organizaciji PD Knezgrad iz Lovrana. I pohod i utrka startaju u deset sati.

U nedjelju, u devet sati počet će šesnaesto izdanje biciklističke utrke “Giro di Marunada”. Glazbeni dio programa počinje u subotu u 11 sati. Dj Vedran s glazbenim setovima, mladi harmonikaši Marcel Brozović i Emanuel Sirotnjak, Tamburaški sastav Arija, Kvartet ASI, a do kasno u noć publiku će zabavljati band Cukar i Caffe te harmonikaš Dejan Jedretić.

Nedjeljni glazbeni program se sastoji od nastupa Klape Tramontana, glazbenog sastava Pešekani te Dejana Jedretića na harmonici.

Na području općine Lovran restorani će i ovog vikenda na meniju imati razna jela od maruna. Već u četvrtak u Galeriji Laurus otvara se izložba starih razglednica “Ika kroz stoljeća” iz kolekcije Julijana Dobrinića i bit će otvorena do 2. studenog.

– Velika je potražnja za pravim lovranskim marunom. Bit će ga i za ovu prigodu, ali bojim se da ga neće biti dovoljno. Sve je poklaćeno, a ostatak je pao, govori nam Adriano Gržević.

Uz ponudu maruna, pečenih maruna, kolača i ostalih slastica od maruna, domaća jela, prigodna jela s marunima, med od maruna, medica… ove godine udruga „Ognjišće“ ocjenjivat će sljedeće dvije kategorije: SAMO MARUN i ZMEŠAN KOSTANJ, MARUŠĆAK i NOVA SORTA. Ocjenjivat će se u pola kile maruna tko ima najmanji broj maruna koji mora biti lovranski je pobjednik. Marun možete donijeti u prostor udruge „Ognjišće“, subota 26. listopada od 12h do 17h kada će se proglasiti pobjednici, a nagrada je sadnica maruna.

error: Content is protected !!