ERSTE AD

Virtualna izložba “Učka 360° – Stara planina u novom ruhu” u sklopu Dana otvorenih vrata EU fondova

U sklopu Dana otvorenih vrata EU fondova 2021, Park prirode Učka predstavlja kapitalni projekt Učka 360°, kroz virtualnu izložbu fotografija „Učka 360° – Stara planina u novom ruhu“. Izložba je postavljena na internetskoj i Facebook stranici Parka prirode Učka te će na istima biti trajno dostupna

Učka – „Dani otvorenih vrata EU projekata“ predstavljaju način na koji se Hrvatska i ove godine uključila u širu kampanju koju provodi  vodi Europska komisija pod nazivom “Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.

Projekt Učka 360° završen je sredinom ove godine, a novo ruho Parka prirode Učka, realizirano kroz projekt, predstavlja uspješnu priču i primjer dobre prakse koji pokazuje kako je iskorištavanjem financiranja iz fondova Europske unije moguće dostići cilj i materijalizirati ideju koja doprinosi dobrobiti društva stvaranjem dodatne vrijednosti.

U središtu ovog velikog projekta bila je transformacija zgrade starog peradarnika u višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima, čime se u cijelosti unaprijedio sustav posjećivanja Parka prirode Učka na spoju dviju županija: Istarske i Primorsko-goranske. Idejni projekt, koji je nastao još 2010. godine, danas je pretočen u stvarnost te je Centar, za kojega kažu da je jedan od najljepših u Europi, mjesto gdje posjetitelji mogu dobiti sve osnovne informacije o Parku i krenuti u njegovo istraživanje.

Osim izgradnje i opremanja Centra, provedene su i mnoge druge aktivnosti razvoja posjetiteljske infrastrukture poput izgradnje tri volontersko-informacijska centra, uspostavljanja eko-muzeja, razvoja novih edukativnih programa i tematskih sadržaja, obnove turističke signalizacije, tiskanja promotivnih i poučnih materijala, uspostavljanja mrežnog sustava, kao i povećanje kapaciteta javne ustanove. Ono što je u srži projekta svakako je primjerena interpretacija vrijednih prirodnih fenomena, kulturne baštine, održivog načina života, geološke i biološke raznolikosti te bogate povijesti Učke i Ćićarije.

Virtualna izložba može se pogledati na: https://www.pp-ucka.hr/ucka-360-virtualna-izlozba/ i https://www.facebook.com/park.prirode.ucka

error: Content is protected !!