Više nije na snazi apsolutna zabrana obavljanja građevinskih radova tijekom sezone @ Opatija

radovi_konjsko_2014

Gradsko vijeće na svojoj je nedavnoj sjednici prihvatilo novu odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova, u koju su ugrađene novine propisane ”osvježenim” zakonskim propisima, koje su dovele i do toga da se neki radovi – niti osobito tihi, niti osobito ”čisti” – mogu obavljati i usred turističke sezone i u srcu turističkih mjesta.

Opatija – Apsolutna zabrana obavljanja radova u Opatiji tijekom sezone je – ukinuta. Gradsko vijeće na svojoj je nedavnoj sjednici prihvatilo novu odluku o privremenoj zabrani izvođenja radova, u koju su ugrađene novine propisane ”osvježenim” zakonskim propisima, koje su dovele i do toga da se neki radovi – niti osobito tihi, niti osobito ”čisti” – mogu obavljati i usred turističke sezone i u srcu turističkih mjesta.

– Treba jasno reći da će se sada radovi poput popravljanja fasade moći odvijati i tijekom ljeta, tako da se građani ne iznenade kada tijekom sezone vide skele na zgradama, kazao je vijećnik HNS-a Bruno Starčić, a pročelnik za komunalni sustav Miljenko Ujčić dodao je da, osim što će se radovi odvijati usred sezone, lokalna samouprava gubi pravo raspisivanja kazni za kršitelje odredbi odluke, ali su one propisane zakonom itekako oštre i rigorozne – kreću se od 15 do čak 50 tisuća kuna.

Inače, čini se da ova odluka izaziva velik interes među građanima i gospodarstvenicima, pa su se u javno savjetovanje uključile brojne tvrtke, građani i mjesni odbori. Reakcije su uglavnom podijeljene – dok građevinska struka traži čim više prostora za radove, turistička struka pak zahtijeva mir za svoje goste.

U konačnici, ostao je tekst odluke sličan prijašnjemu, osim što je smanjena ”količina” zabranjenih vrsta radova pa su tako ostali ”proskribirani” samo zemljani radovi i izgradnja konstrukcije svih vrsta građevina. Zabrana na području naselja Opatija, Ičići, Ika, Pobri i Oprič vrijedi od 1. lipnja do 15. rujna, na području naselja Dobreć od 15. lipnja do 15. rujna, a na području Male i Vele Učke, Poljana i Veprinac nema ”ljetne stanke” u obavljanju radova.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!