Visoki trgovački sud odlučio protiv Opatije

udruga_lrh_dionice_sm…presuda otvara mogućnost malim dioničarima da se brže naplate prodajom dionica…
…ukupna ”opasnost” za gradski proračun procjenjuje se na 280 milijuna kuna…
…scan presude pogledajte u nastavku teksta…

Opatija/Zagreb – Visoki trgovački sud u Zagrebu svojom je nedavnom odlukom poništio odluku prvostupanjskog suda u postupku malih dioničara LRH protiv Grada Opatije i ostalih liburnijskih jedinica lokalne samouprave, kojom su njihovi zahtjevi za prisilan otkup dionica – u skladu s rješenjem Hanfe prema kojem Opatija i ostali moraju predati obvezujuću ponudu za otkup svih dionica LRH – odgođeni do presude Upravnog suda o tome ima li Hanfina odluka pravnog temelja.
Pojednostavljeno govoreći, Visoki trgovački sud odlučio je da se postupci prisilne ”naplate” malih dioničara od Opatije mogu nastaviti – bez obzira na to što Opatija polaže nade da će Upravni sud presuditi u njihovu korist i osloboditi ih obaveze objave ponude za preuzimanjem. Svoju je odluku sud obrazložio činjenicom da je rješenje Hanfe ”konačno i izvršno”, te da upravni spor koji je Opatija pokrenula na Upravnom sudu ”ne utječe na tijek [ovog] postupka”. To sve znači da više nema zapreke da Trgovački sud donese presudu u slučaju tužbi malih dioničara, a prema sadašnjem stanju stvari i argumentaciji koja je na njihovoj strani, najvjerojatnije će presuditi u njihovu korist.
– Rješenje Hanfe je konačno, a prema tome mali dioničari trebali bi relativno jednostavno dobiti sporove. Na zadnjoj raspravi na kojoj sam bio prisutan kao “javnost” sud nije prihvatio prekid postupka niti raspravljanje o samoj obvezi dakle sud je uzeo u obzir ovu odluku VTS-a. Do kraja godine ima po mojoj procijeni zakazano desetak ročišta. Za očekivati je da će sud konačno donjeti i prvu presudu sto će značiti novi val pokretanja tužbi. Nažalost dogodilo se ono na sto smo upozoravali cijelo vrijeme. Čelnici grada i općina ignorirajući postojanje problema malih dioničara, odnosno pokušavajući izbjeći svoju obvezu povukli su pa i dalje povlače niz pogrešnih radnji. Svaki mjesec odgađanja je novih 2 milijuna kuna zateznih kamata i tko zna koliko sudskih troškova. Vrlo vrijedan kontrolni paket (250 milijuna kuna) umjesto da donosi korist sada stvara ogromne troškove i lako moguće će biti izgubljen, no Opatija od tog ionako nije imala ništa, niti mogućnost sudjelovanja u upravljanju tvrtkom niti raspolaganje samim dionicama, kazao je predsjednik Udruge malih dioničara LRH Dražen Nikolić.
Prema njegovim podacima, kod malih dioničara nalazi se oko 28.500 dionica, cijena koju Opatija mora platiti je 6263 kune, a kamate od 2007. godine penju se na vise od 4000 kuna po dionici. Stoga je približan ukupan iznos koji bi Opatija mogla ”izgubiti” u ovom postupku oko 180 milijuna kuna vrijednosti dionica i oko dodatnih 100 milijuna kamata.
Trenutačna ukupna vrijednost svih postupaka malih dioničara pokrenutih pred Trgovačkim sudom kreće se oko 30 milijuna kuna, ali još uvijek se mogu podizati i novi zahtjevi za ”prisilnim” otkupom dionica. Liburnijske jedinice lokalne samouprave još uvijek imaju šansu za poništenjem odluke Hanfe pred Upravnim sudom, no dosadašnja statistika ne ide im u prilog – u 19 slučajeva u kojima je Upravni sud odlučivao o sličnim temama, svih devetnaest presuda potvrdilo je odluke Hanfe.
U Gradu Opatiji nisu htjeli komentirati sudsku presudu i njene implikacije.

Liburnija.net: Scan presude Visokog trgovačkog suda...

Liburnija.net: Scan presude Visokog trgovačkog suda...


Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Otvoreno pismo malih dioničara LRH Jadranki Kosor
Upravi LRH prihvatljiva ponuda SN Holdinga
Promjena zakona kao spas za Opatiju
Mali dioničari dali podnesak protiv Opatije
SDP: Ante Samodol kriv je za sve @ Opatija
Zagrebačka burza obustavila trgovinu dionicama LRH
Greškom fonda pao dogovor oko LRH
Deal oko LRH ideja stručnjaka
Održana Skupština LRH @ Opatija
Reagiranje: Mali dioničari upozoravaju opatijske vijećnike
FOTO: Gradsko vijeće podržalo nagodbu o LRH
Hoćemo dionice, nećemo Hanfina rješenja
Mali dioničari LRH reagiraju na izjave liburnijskih čelnika
Liburnijski (grado)načelnici zadovoljni nagodbom
LRH: Hanfa traži objavu nagodbe
LRH: Ispada HDZ, upada SN Holding
LRH: tri slova za veliku priču
Ostoja ponovo vlasnik LRH
Ništa od Zakona o LRH
AUDIO: LRH, Miami, rebalans, mrkat, HDZ, Veprinac…
Uskoro Zakon o LRH
Grad Opatija o LRH
LRH: Ostoja ponovo u igri?
Pismo vijećnika opatijskim gospodarstvenicima
Priopćenje Grada Opatije o slučaju LRH