Vlada mijenja zakone zbog Opatije i dionica LRH

Iako se spominju i poduzeća poput rapskog Imperiala i crikveničkog Jadrana, jasno je da je osnova za ovakav prijedlog opatijska pravna bitka s malim dioničarima i Hanfom.

Opatija – Vlada Republike Hrvatske mijenjat će Zakon o preuzimanju dioničkih društava, koji je upućen u hitnu saborsku proceduru – za Opatiju i ostale liburnijske jedinice lokalne samouprave to znači da će se političkom odlukom riješiti problem s obvezom objave ponude za preuzimanjem Liburnia Riviera Hotela koja bi ih stajala 1,3 milijarde kuna. Upravo ova situacija jedna je od temeljnih motivacija za promjenu zakona, čime bi se lokalna samoupravna i javna tijela izuzela od takvih obaveza.

– Vlada Republike Hrvatske donijela je političku odluku o tome da se jedinicama lokalne samouprave treba prepustiti 25% +1 dionica dioničkih društava i time omogući da jedinice lokalne samouprave preuzmu odgovornost za razvoj gospodarstva na svom području), a za realizaciju takve političke odluke je potrebno dopuniti i izmijeniti Zakon o preuzimanju dioničkih društava na način da se u slučaju opisanog stjecanja dionica, jedinice lokalne samouprave i trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave osnovana za upravljanje tako stečenim dionicama izuzmu od obveza objave ponude za preuzimanje. Jedinicama lokalne samouprave nije cilj operativno vođenje društvom već sprječavanje promjene djelatnosti društva, smanjenje temeljnog kapitala, promjena sjedišta i slično, stoji u obrazloženju Zakona.

Iako se spominju i poduzeća poput rapskog Imperiala i crikveničkog Jadrana, jasno je da je osnova za ovakav prijedlog opatijska pravna bitka s malim dioničarima i Hanfom. Stoga gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić nije krio zadovoljstvo.

– Odmah po stupanju na snagu Zakona podnijet ću u ime Grada prijedlog HANFA-i da svoje rješenje o davanju obvezujuće ponude oglasi ništavim po službenoj dužnosti. Po dobivanju novog rješenja HANFA-e isto ćemo dostaviti Visokom upravnom sudu , Visokom Trgovačkom sudu i Trgovačkom sudu te zatražiti donošenje odgovarajući odluka. Ovo je snažan poticaj daljnjeg razvoja Opatije. O retroaktivnosti neka raspravljaju teoretičari, a koliko je meni poznato Ustav RH dopušta povratno djelovanje iz posebno opravdanih razloga, a u našem slučaju se radi upravo o tim razlozima. Ponavljam, ono što smo trebali dobiti 1992. dobili smo tek 2007., ne sa samo 5 godina zakašnjenja, već sa 15 godina zakašnjenja, kazao je Dujmić.

Međutim, mali dioničari na ovu priču gledaju iz sasvim drugačije perspektive. Putem elektronske pošte obratio nam se Damir Vadas, mali dioničar LRH, a osim nama, svoje je pismo poslao i delegaciji EU u Hrvatskoj, tvrdeći kako prijedlog novog zakona nije u skladu s Ustavom.

– Već dulje vrijeme pokušavam ostvariti svoje zakonsko pravo i zaštititi svoja osnovna materijalna prava proizišla iz obveze o preuzimanju dioničkog društva LRH d.d. od strane općine Opatija i susjednih Općina na trgovačkom sudu. Sada kada sam nadomak pravomoćne presude koju su drugi kolege mali dioničari su već dobili, Vlada RH predlaže Saboru izglasavanje promjene zakona o preuzimanju dioničkih društava sa retroaktivnom primjenom, kojom će ukinuti naša zakonska materijalna prava. Rasprava je hitnom procedurom zakazana za 13.6. tj. za samo tjedan dana. Ovaj zakon je do sada bio temelj zaštite malih dioničara i ukoliko se dopusti ova promjena tržište kapitala neće počivati na istim temeljima kao u ostalim zemljama Europske unije, čija članica želimo postati, te Vas molim da ukoliko postoji bilo kakav način da stanete u našu zaštitu da to učinite. Obraćam se Vama jer više neznam kome bih se obratio. Moja vjera u pravni sustav ove države je ozbiljno poljuljana. Hvala s nadom da ćete osigurati da se ovaj neustavan zakon ipak ne donese jer podsjećam da je prethodni retroaktivni pokušaj izmjene zakona (također SDP koalicije) neslavno prošao (sa višemilijunskim štetama koje su penzioneri na sudovim ostvarili), poručio je Vadas.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net