Vlada raspisala izbore: Vijeća i (grado)načelnike biramo 21. svibnja @ Opatija, Kastav, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga

izbori_glasanja

Tako će kampanja za izbore potrajati oko dva tjedna, što je premijer Vlade ocijenio sasvim dovoljnim vremenom za izbore na lokalnoj razini.

Opatija, Kastav, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga – Izbori za gradska i općinska vijeća te izravni izbori za (grado)načelnike u cijeloj će se Hrvatskoj, pa tako i na Liburniji, održati u nedjelju 21. svibnja. Očekivani datum lokalnih izbora dobio je i službenu potvrdu na nedavnoj sjednici Vlade, a ta činjenica omogućila je i sagledavanje ukupne ”kronologije” izbornog procesa.

Naime, odluka službeno na snagu stupa 20. travnja, nakon čega počinju teći zakonom određeni rokovi. Prije svega, nakon stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, kandidati i liste imaju rok od 14 dana za službenu prijavu kandidature izbornom povjerenstvu, a svi oni koji se žele natjecati za izvršne funkcije tu kandidaturu moraju ”poduprijeti” i određenim brojem potpisa birača. Za kandidaturu u Opatiji, Matuljima i Kastvu, potencijalni gradonačelnici morat će prikupiti 450 potpisa svojih sugrađana, u Lovranu taj prag iznosi 150 potisa, a u Dragi 100 potpisa.

Nakon provjere valjanosti kandidatura, izborno povjerenstvo objavit će zbirne liste za izbore, i tada počinje službena kampanja, odnosno vrijeme izborne promidžbe, koja traje sve do početka izborne šutnje, odnosno do prve minute predizborne subote.

Tako će kampanja za izbore potrajati oko dva tjedna, što je premijer Vlade ocijenio sasvim dovoljnim vremenom za izbore na lokalnoj razini.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!