Vladajuća većina o izmjenama UPU-a: Podržat ćemo prijedlog iako nismo s njime u potpunosti zadovoljni

Jedna od točaka sutrašnje sjednice biti će i donošenje posebne mjere poticaja prijava poduzetnika za EU projekte. Ovu mjeru je osmislio Vedran Kružić, a gradonačelnik je prijedlog prihvatio i pretočio u odluku koja će se sutra naći pred vijećnicima.

Opatija – Urbanistički plan uređenja naselja Opatija, točnije točkaste izmjene koje su protekle dvije godine „zaglavile“ u izradi, sutra će se naći na dnevnom redu Gradskog vijeća, a na današnjoj su tiskovnoj konferenciji članovi predstavničke većine najavili kako će podržati izmjene, iako nisu otklonjene sve njihove zamjerke.

– S obzirom da je postupak točkaste” izmjene pokrenut još 2016. godine najavljujemo da će koalicija u cilju okončanja procesa sutra podržati 2. izmjenu UPU-a iako baš nismo u potpunosti zadovoljni svim rješenjima, kazao je predsjednik Vijeća Fernando Kirigin.

Dodao je kako je izvorni UPU stupio na snagu 2009. godine, prva izmjena usvojena je 2012. godine, a 2. izmjena pokrenuta je 2016. godine kada je od pedesetak prijedloga odabrano njih 22 koje su stručnjaci trebali obraditi i pretočiti u konačni prijedlog. No, na sjednici Vijeća 2017. predstavnička većina podnijela je devet amandana s ciljem zaustavljanja prekomjerne gradnje i uvođenjem održivog razvoja u prostorno planiranje. Nakon toga, iako se najavljivalo kako se cijela procedura može dovršiti u nekoliko mjeseci, prošle su dvije godine prije nego što je novi prijedlog izmjena stigao pred vijećnike.

– Nekoliko puta tražili smo od stručnih službi odgovor o statusu izmjena UPU-a i kada će biti spremne za donošenje na Vijeću, a uvijek je odgovor bio – „uskoro“. Tako su prošle dvije godine, kazala je potpredsjednica Vijeća Gordana Grgurina.

Kirigin je kazao kako stručnjaci i dalje smatraju da se uvrštenje amandmana moglo riješiti u nekoliko mjeseci, ali kako sada nema smisla upirati prstom i tražiti krivce.

– Kako bi 2. izmjene UPU-a Opatija konačno stupile na snagu pribjeglo se manjim korekcijama amandmana, a sve u cilju izglasavanja. Iako baš nismo u potpunosti zadovoljni svim rješenjima koje će iznjedriti II izmjena UPU Opatija amandmanima smo zaštitili najvažnije površine u našem gradu. Podnošenje novih amandmana na tu isti II izmjenu UPU-a Opatija značilo bi odgađanje donošenja istog za još koju godinu ako uzmemo u obzir dosadašnji ritam. Moramo naglasiti da prihvaćanjem II izmjena UPU-a Opatija neće biti riješen problem izgradnje stambenih “mastodonata” već je potrebno pokrenuti novu izmjenu kojom bi se planeri pozabavili tom za Grad ozbiljnom problematikom. Temelj za novu izmjenu ili izradu nove prostorno-planske dokumentacije itekako postoji jer su građani pred posljednje izbore pozvani da podnesu zahtjeve za izmjene planova kojih je stiglo dvjestotinjak, kazao je Kirigin.

Naglasio je kako se više nije mogla mijenjati lokacija za reciklažno dvorište na Tošini te kako su za novo sjedište MUP-a predviđene četiri lokacije.

– Apeliram na gradonačelnika Dujmića da ne ide protiv volje mještana koji su izrazili da na svom području ne žele određene sadržaje, nego da Grad Opatija pokuša naći kompromisna rješanja koja će biti u skladu i sa željama mještana i s potrebama Grada, rekao je Kirigin.

Jedna od točaka sutrašnje sjednice biti će i donošenje posebne mjere poticaja prijava poduzetnika za EU projekte. Ovu mjeru je osmislio Vedran Kružić, a gradonačelnik je prijedlog prihvatio i pretočio u odluku koja će se sutra naći pred vijećnicima.

– Voucheri za poduzetnike posebna su mjera poticanja prijava poduzetnika na EU natjecaje. Posebnim voucherom iznosa od 10 do 20 tisuća kuna mogla bi se sufinancirati izrada prijave na EU natjecaje što bi moglo predstavljati ozbiljnu podršku mnogim, prvenstveno mikro i malim  gospodarstvenicima, koji nemaju iskustva ili stručnog kapaciteta u korištenju sredstava iz ciljanih EU natjecaja koji postaju sve osjetnjji instrument podrške rastu konkurentnosti i tehnološke opremljenosti gospodarskih subjekata, rekao je Kružić.

Dodao je kako navedena mjera pretpostavlja angažman stručnih savjetnika za EU fondove s područja Opatije ili regije, na čemu inzistira Unija Kvarnera, „čime podrzavamo jednu rastuću profesionalnu industriju u našoj regiji te otvaramo nova radna mjesta, prvenstveno za mlade ljude koji se zapošljavaju na poslovima pripreme i provedbe EU projekata“.

– Pred nama predstoji značajan broj natječaja namijenjenih poduzetnicima, a u novoj financijskoj perspektivi EU 2021. – 2027. Hrvatska će na raspolaganju imati 10 milijardi eura. Prema nekim podacima kojima raspolazemo poduzetnici iz naše regije povlače manje EU sredstava od poduzetnika ostalih regija te Unija Kvarnera smatra da je ovo mjera kojom gradovi i općine direktno pomažu u lakšem dobivanju značajnijih sredstava ulaganja u gospodarsrvo na svojem podrućju. Ovim investiraju u razvoj, zapošljavanje i pozitivne rezultate poduzetnika sa svojeg područja. Želimo da Opatija bude lider uvođenja inovativnih poduzetničkih mjera, zaključio je Kružić.

error: Content is protected !!