Vlado Leoni: Besplatno parkiranje koštalo je minimalno 400.000 kuna @ Opatija

liburnija_parking

Vlasnik Liburnija parkinga prvi puta u javnosti govori o odluci Grada Opatije da ukine naplatu parkiranja vikendom i praznicima, istaknuvši kako su zbog takve odluke morali otpustiti četiri djelatnika, te da će povrat učinjene štete potraživati od Grada Opatije sudskim putem.

Opatija – Parkiranje vikendom i blagdanom bez naplate, akcija koja se provodila tijekom prva tri mjeseca ove godine i nedavno je završena, i dalje izazva polemike u javnosti. O njoj je govorila i vlast i oporba, a prvi puta javno o čitavoj situaciji govori i Vlado Leoni uime Liburnija Parkinga, gradskog koncesionara javnih parkirališta.

– Zbog velikog interesa građana i upita gradskih vijećnika, odlučili smo se obratiti javnosti, a prije javnog izjašnjavanja o ovom pitanju čekali smo da se okončaju dogovori sa predstavnicima Grada Opatije. Liburnija parking ne preferira nijednu političku opciju, te ne želimo da se provlači teza kako smo se nešto tajno dogovorili sa koalicijom koja je na vlasti, a isto tako nemamo nikakve tajne dogovore sa oporbom, kazao je Leoni.

Naglasio je kako razumije zbog čega je besplatan parking vikendom, u Opatiji dočekan s velikim odobravanjem građana, ”kao što bi se vjerojatno pozdravila odluka o besplatnom prijevozu autobusima, besplatnoj vodi ili struji”.

– No, svi dobro znamo da to nekoga, u konačnici ipak košta. U ovom slučaju, od strane Grada Opatije predviđeno je da taj ”ceh” podmiri Liburnija parking. Evo činjenica. Iako smo neposredno prije gradske odluke dostavili projekciju gubitka, odlukom o besplatnim vikendima, točinje 36 neradnih dana, Liburniji parkingu napravljena je šteta u iznosu od 400.000kn. Taj obračun napravljen je na način koji je vrlo egzaktan i po Grad najpovoljniji jer je osnov realan gubitak izračunat po identičnim danima prošle godine. Naravno da su u pitanju veliki iznosi, no naše obaveza kao poduzeća koje zapošljava 20 djelatnika u stalnom radnom odnosu, su isto tako velike, kazao je Leoni. Dodao je da se Grad Opatija ”slaže s obračunom štete koja je nastala ali ne želi umanjiti iznos koji mi plaćamo kao naknadu koncesije”.

– Dakle, ne samo da nam je napravljena šteta, već smo od Grada Opatije ovih dana dobili opomenu pred ovrhu zbog neplaćanja koncesije, iako nismo imali prihod od kojeg bi to mogli platiti. Odazvali smo se na nekoliko sastanaka sa predstavnicima Grada, najprije su nam ponudili 100.000 kuna koje nam ne pokrivaju niti troškove plaća djelatnika, a nakon članka u Novom listu u kojem je navedeno što se sve moglo sa tim iznosom, povučena je i ta ponuda, a ponuđena su nam jedino – obećanja o budućoj zaradi. Smatramo se korektnim partnerom Grada Opatije, nikada nismo kasnili sa našim obavezama prema Gradu, a niti prema zaposlenicima, te nemamo poreznih dugovanja.Zbog ovakvog stava gradske uprave, dovedeni smo do mogućnosti blokade računa sa trajnim gubitkom ugleda kod poslovnih partnera, objasnio je Leoni.

Istaknuo je da je tvrtka Liburnija parking zbog cijele ove situacije morala poduzeti neke ”nepopularne” mjere.

– Zbog svega navedenog, odlučili smo uzeti kredit od komercijalne banke, podmiriti naše obaveze u cjelosti, a gubitak, koji će biti obračunat po najpovoljnem načinu, ovoga puta po nas, uz troškove sudskog postupka i kamatu, potraživati sudskim putem. Nažalost zbog smanjenog obima poslovanja prisiljeni smo otpustiti 4 djelatnika. Ovo je naš komentar gradske odluke o ”besplatnim” vikendima, zaključio je Leoni.

Davor Žic / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net