Voda kao metafora života

vodovod1Opatija – Dihidrogen oksid, ili H20, ili, puno jednostavnije – voda, jedna je od najfascinantijih tema za priče fascinantnih motiva – od njenih specifičnih svojstava do predviđanjima da će se budući svjetski ratovi voditi upravo oko tekućine bez boje, okusa i mirisa.
kom_txt
Međutim, jedna sasvim drugačija priča o vodi, ispričana sa sasvim osobnog stajališta, prenesena je na predstavljanju monografije Melinde Kostelac o 125 godina liburnijskog vodovoda održanom u vili Angiolini. Priča je to o ”savladanoj”, ukroćenoj vodi, kao pokretaču svakog razvoja opatijskog područja – turističkog, zdravstvenog, životnog, priča o vodi kao metafori života za jedan kraj i njegove stanovnike.
– Opatija je u ovom pitanju bila avangarda, prije 165 godina, kad je začet turizam, prije 125 godina, kad je začet liburnijski vodovod, prije 105 godina kada je pokrenut sustav odvodnje, rekao je zamjenik gradonačelnika Opatije Ernie Gigante Dešković, a njegova ”partnerica” u izvršnoj vlasti, Marina Gašparić, prenijela je čestitke autorici na izvanrednom uspjehu.
Martin Kralj

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net