Vodič kroz izbore za mjesne odbore (drugi dio)

volosko_smNezadovoljstvo građana politikom ”velikih” stranaka najbolje se očituje na lokalnim razinama – iako je i na parlamentarnim i predsjedničkim izborima bio velik broj nestranačkih kandidata, nezavisne su liste posljednjih godina najbolje rezultate postizale upravo na listama za gradske i općinske dužnosti.
U prošlom mandatu Opatija je imala prvog nezavisnog gradonačelnika, a prije nje dugu je tradiciju ”vladavine nesvrstanih” imala i Mošćenička Draga s Antonom Rudanom. Nezavisne liste osvajale su čelne funkcije i u ostatku Hrvatske, a dobro su prolazile i na izborima za županijske razine, za što pravi primjer pruža Ladonja u Istarskoj Županiji.
Razlog za uspjeh ”nezavisnjaka” na lokalnim izborima jest činjenica da se kod davanja svog glasa građani vode imenom i prezimenom osoba koje poznaju, a ne stranačkom ideologijom, što je logično – dok pitanje pripada li neka stranka ”lijevom” ili ”desnom” bloku može igrati neku ulogu na nacionalnoj razini, gdje se odlučuje o ideološkim pitanjima (donacije crkvi, prava manjinskih skupina, vojska i obrana, europske integracije), kod problematike izgradnje nove sportske dvorane ili sanacije nerazvrstanih cesta doista nije važno je li čelna osoba vjernik ili ateist.
Za ”procvat” nezavisnih lista važna je još jedno uvjerenje birača – oni stranke doživljavaju kao inkubatore partikularnih interesa, koje će prvo namiriti svoje brojno članstvo i koalicijske partnere, a tek onda razmišljati o javnim interesima. Slično je, možda, mišljenje o nezavisnim listama, no one ipak imaju manju mrežu interesa i manje ”zaslužnih kadrova” koje treba zadovoljiti.
Stoga ne treba čuditi velik broj nezavisnih lista koji se pojavio na izborima za mjesne odobre – mještani, koji su čak i članovi (ili bivši članovi) političkih stranaka nezavisnom se kandidaturom odvajaju od interesne politike svoje stranke i identificiraju svojim imenom i prezimenom te projektima koje zastupaju.
Drugi je razlog izlaska nezavisnih lista nezadovoljstvo dijela građana dosadašnjim radom mjesnih odbora – što je primjetno u Dobreću ili Voloskom – pa se javljaju kao ”revolucionari” i najavljuju brojne promjene.
Treći razlog pojave nezavisnih lista možemo tražiti u zastupanju sredina još manjih od mjesnih odbora, kakav primjer možemo naći na području Veprinca. Tu se natječe nezavisna lista Borisa Načinovića – Učkara, koji okuplja mještane (i glasače) s područja Vele i Male Učke, te u mjesnom odboru brani boje svoje ”mikro-lokacije”.
Iako njihov (ne)uspjeh nema većeg utjecaja na lokalnu politiku, ponekad se pojavljuju stranke – poput Akcije mladih – koje svoje rezultate na lokalnim izborima grade kroz svoje ”baze” u mjesnim odborima, a okupljajući predstavnike iz raznih opatijskih naselja skupljaju i značajnu količinu glasova. Većina nezavisnih kandidata, ipak, koncentrirana je samo na rad u svom mjesnom odboru.
Davor Žic / Liburnija.net
Vezane vijesti:
Vodič kroz izbore za mjesne odbore (prvi dio)
Kandidacijske liste za mjesne odbore (2) @ Opatija
Objavljene kandidacijske liste za mjesne odbore @ Opatija
___________________________________________________________________________________________
Portal Liburnija.net; Vaše novosti iz Liburnije – Opatija, Kastav, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga

error: Content is protected !!