Volonteri Zelene čistke prigodnim edukativno promotivnim programom pozvali sugrađane na sudjelovanje @ Rijeka

najava_zelene_cistke_korzo_2016 (2)

U četiri dosadašnje akcije sakupljeno je preko 18.500 tona, a preko 200.000 volontera je uputilo poruku u kakvoj zemlji želi živjeti, poručili su organizatori iz udruge Žmergo.

Rijeka – Po peti put u Hrvatskoj, 23. travnja, nacionalna kampanja Zelena čistka, kao dio svjetske akcije World Cleanup , okupit će volontere iz svih dijelova Lijepe naše u najvećoj zajedničkoj ekološkoj volonterskoj akciji čišćenja divljih odlagališta otpada.

najava_zelene_cistke_korzo_2016 (3)

– Izvrsni rezultati prošlogodišnjih akcija poticaj su da ove, jubilarne 5. godine akcije budemo još jači i bolji. Količine sakupljenog otpada ukazuju nam da još uvijek imamo razloga za organizaciju akcije, koja utječe na promjene ponašanja i navika te odnosa prema okolišu. U četiri dosadašnje akcije sakupljeno je preko 18.500 tona, a preko 200.000 volontera je uputilo poruku u kakvoj zemlji želi živjeti, poručili su organizatori iz udruge Žmergo.

Edukativno-promotivni program na Korzu doprinio je osvješćivanju javnosti o važnosti odnosa naspram stvaranja i odlaganja otpada, kao i primarnog odvajanja otpada. Događaj je otvorio nastup glazbenika Nikice Karasa, Tea Mandžuka i Čerima Krasniqi, koji su zasvirali za čisti okoliš na instrumentima napravljenim od otpada. Volonteri su održali radionicu izrade ukrasnih predmeta od raznih vrsta otpada poput igračaka, koje su poslije dijelili djeci. Prolaznicima su putem fotografija ukazali kako naši postupci utječu na floru i faunu.

najava_zelene_cistke_korzo_2016 (1)

Još uvijek e na akciju Zelena čistka mogu prijaviti svi zainteresirani, pojedinci, škole, institucije, fakulteti, zaista bilo tko, i to kontakt osobi odgovornoj u lokalnoj zajednici.

– Zelena čistka , dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet) , koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Početkom 2016. godine predstavnici Let’s do it! su odlučili da umjesto koordiniranja niza velikih nacionalnih akcija čišćenja tijekom različitih datuma u jednoj godini, potreban je novi pristup te će se 8. rujna 2018. godine održati Svjetski dan čišćenja koji ima za cilj ujediniti sve zemlje svijeta u zajedničkom masivnom čišćenju otpada na isti dan. Poziv je upućen, pridružite se, učinite svijet čišćim i ljepšim mjestom za život, rezimirali su organizatori iz udruge Žmergo.

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!