VREMEPLOV: Podsjetnik na dane kulturnog amaterizma – Bilo vavek veselo

Josip Orlando Hrvatin

VREMEPLOV: Podsjetnik na dane kulturnog amaterizma – Bilo vavek veselo

Proslava 50. obljetnice osnivanja KUD-a Danica

U nastavku teksta donosio zanimljivu crticu iz povijeti o kulturnom amaterizmu u našem kraju. Josip Orlando Hrvatin donosi podsjetnik na prvu smotru pjevačkih zborova i klapa pod nazivom „BILO VAVEK VESELO – Smotra pjevačkih zborova općine Opatija“

Progam

Pasjak – Iz članka Novog lista od 29.7.1974. s naslovom „Selo za primjer“ koji šaljem u prilogu, a  potpisao ga je I.K. (Ivo Kirigin) izdvajam napis o predstojećem događaju:

„Centralna manifestacija prvog dijela proslave bit će prva smotra pjevačkih zborova i klapa opatijske komune, koja treba prerasti u tradicionalnu manifestaciju. Na toj smotri pravih amatera i entuzijasta nastupit će muški pjevački zbor iz Jušića, klapa i mješoviti zbor iz Jušića, zatim mješoviti zbor i klapa iz Lovrana, mješoviti zbor slavljenika „Danice“ i grupa narodnih pjevača Mune-Žejane, zbor DVD-a Opatija, zbor Matulji-Kastav i kao gost Pevski zbor „Sloga“ iz Jelšana. Članak i program  sam pronašao u Spomenici KUD „Danica Pasjak, knjiga 1, koju je uređivao predsjednik Milan ing. Surina.

Tekst o pripremama

Ta prva smotra pjevačkih zborova i klapa pod nazivom „BILO VAVEK VESELO Smotra pjevačkih zborova općine Opatija“ održana je dana 25.kolovoza 1974. u Pasjaku prigodom proslave 50. obljetnice osnivanja KUD-a Danica. U publici je bilo oko tisuću ljudi.  

Mnogo kasnije, upravo u Pasjaku, poslije komemoracije pred Spomen-kosturnicom  9.5.2010. godine pokrenuta je ideja za oživljavanjem smotri zborskoga pjevanja matuljske, klanjske, lovranske i opatijske općine, s nazivom Smotra Liburnijskih zborova, po uzoru na nekadašnje smotre kulturnog amaterizma. Rezultat je poznat, danas se masovno nastupima slavi zborsko pjevanje. Složili smo se! S toplim ljudima je lako.

 

error: Content is protected !!