Vrhunska ulja nisu dobro predstavljena kupcima: Jakovčić zatražio dodatnu kategoriju za najbolja maslinova ulja @ Bruxelles

…ilustracija… (Foto: Borna Ćuk)

Smatram važnim naglasiti da je svim dionicima jasno kako postoji vrhunsko maslinovo ulje koje nije dovoljno dobro kategorizirano i na jasan način predstavljeno potrošačima, zaključio je Jakovčić.

Bruxelles – Uvjeren sam da će na razini EU-a biti prepoznata potreba uvođenja posebne, najviše kategorije kvalitete maslinova ulja, izjavio je eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) nakon što je na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj, u svojstvu izvjestitelja za Međunarodni sporazum o maslinovu ulju, predložio novi način označavanja najkvalitetnijeg ulja.

– Ovo je odličan početak. Otvorili smo raspravu o potrebi posebnog označavanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svjetskom tržištu, a koje se u najvećoj mjeri proizvodi u članicama EU-a. Čuli su se argumenti „za“ i „protiv“ te moje inicijative. To je i razumljivo jer postoje proizvođači i zemlje koje se protive uvođenju nove kategorije kvalitete”, kaže Jakovčić.

Istaknuo je kako u raspravi na Odboru za poljoprivredu nitko nije osporio činjenicu da postoje vrhunska maslinova ulja čije kategorizacija nije najbolje definirana niti u Međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju i stolnim maslinama.

– Proizvođačima najkvalitetnijeg maslinovog ulja na svijetu, koji su smješteni na sjeveru Mediterana, s velikim optimizmom poručujem da ćemo i Europski parlament i Europsku komisiju i Vijeće EU-a uspjeti uvjeriti u potrebu posebnog označavanja vrhunskog maslinovog ulja, naglasio je Jakovčić.
Hoće li ta najviša kategorija biti precizirana već u Međunarodnom sporazumu o maslinovu ulju ili i u nekom drugom dokumentu, dodaje zastupnik IDS-a, raspravljat će se na tijelima Unije.

– Smatram važnim naglasiti da je svim dionicima jasno kako postoji vrhunsko maslinovo ulje koje nije dovoljno dobro kategorizirano i na jasan način predstavljeno potrošačima. Uvjeren sam da će se, u mjesecima koji slijede, na razini EU-a postići konsenzus oko načina vrednovanja najkvalitetnijeg maslinovog ulja i nagrađivanja njihovih proizvođača, zaključio je Jakovčić.

D. Ž. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!