Vrijedni rad za bogato ljeto

mdragaMošćenička Draga – Iako jesen obično donosi zatišje po pitanju zabavnih i kulturnih događaja, vrijeme je to u kojem se već planiraju manifestacije za narednu godinu, skupljaju ideje, prijedlozi, i naravno – lova. U Mošćeničkoj Dragi zabava tijekom ljetnih mjeseci, ali i ona izvan sezone, najviše ovisi o skupini entuzijasta iz Katedre Čakavskog sabora, Turističke zajednice i Zajednice Talijana.
Ove je godine bogati ljetni kulturno-zabavni program u Mošćeničkoj Dragi završen predstavljanjem knjige “Lutanje za vedrinom” autora Ante Tonća Matića na kojem je gostovao naš poznati književnik Nedjeljko Fabrio, a o predstavnici tri najznačajnije udruge rezimirali su rezultate ovogodišnjih sezonskih događanja i najavili ona predstojeća.
mtxt1
– Suradnjom ove tri institucije na kulturnom i sportskom planu ostvarili smo jedno bogato ljeto koje je trajalo više od četiri mjeseca – otvoreno je Uskršnjim koncertom “Putokaza” u crkvi sv. Andrije, a zatvoreno prije tjedan dana predstavljanjem knjige “Lutanje za vedrinom”. I inače nam je intencija produžiti sezonska događanja na lipanj i rujan, kako bismo čim dulje održali “živost” u Dragi, kazao je Riccardo Staraj iz Turističke zajednice i Zajednice Talijana. Tijekom ljetnih mjeseci svakog su se tjedna održavale po dvije manifestacije, koje su privukle velik broj domaćih i stranih posjetitelja.
Primjerice, u Brseču na “Dve šterne” bilo je oko 150 ljudi, što je najmasovnija publika otkako se taj projekt pokrenuo 1995. godine, a i happeninzi u Contovo parku bili su posjećeniji nego ranijih godina. Vjerujem da je dio te posjećenosti donijelo i to što smo pučke fešte vratili na mul, a uz to, pripremamo za iduću godinu proširivanje ribarskih večeri na cjelodnevni program, rekao je Staraj. Dva najznačajnija i najposjećenija projekta ove su godine održana u organizaciji Katedre Čakavskog sabora.
– Ukupno 25 barki nastupilo je na Prvoj smotri i regati tradicijskih barki na jedra koju smo održali sredinom srpnja. Ideja nam je bila postaviti jedan pilot-projekt za očuvanje ribarske i pomorske baštine, ali sad vidimo da taj projekt nadilazi lokalne okvire jer smo pobudili velik interes na razini cijele Primorsko-goranske županije. Nije naš cilj napraviti pet replika i izložiti ih u nekom muzeju, nego oživjeti našu tradiciju i predstaviti je novim naraštajima, rekao je Robert Mohović iz Katedre.
mtxt2
– Uz dva atraktivna koncerta u prostoru bivšeg caffe bara “Laura” na plaži, glavni projekt katedrine grupe za kulturni turizam bila je upravo međunarodna likovna kolonija koja je u Mošćenice dovela osam umjetnika iz pet europskih zemalja, a privukla je i velik broj likovnih znatiželjnika koji su posjetili izložbe, ali i radionice na otvorenom, kazala je Aleksandra Čenić iz Katedre. Čakavska katedra svoje će manifestacije održavati i tijekom jeseni, pa će do kraja godine organizirati 6. međunarodni znanstveni skup “Hrvatski počeci na padinama Učke i Peruna”, 2. međunarodnu konferenciju o revitalizaciji malih povijesnih gradova te svečanost “Za Andrejnu 2009”.
Davor Žic

error: Content is protected !!