Vrijeme radosti i mira – Dogovorom gradonačelnika Dujmića i većine vijećnika usvojen „recesijski“ proračun

Što se proračuna tiče, u 2019. godini ne planira se novo kreditno zaduženje, a budući da Opatija gradi samo na kredit, tako se ne planiraju niti novi značajniji projekti. S obzirom da su proračunski prihodi značajno smanjeni, tako je i rashodovna strana doživjela rezanje, pa će manje sredstava ostati za programe i projekte iz područja kulture, sporta, obrazovanja, manifestacija…

Opatija – Vrijeme radosti i mira zavladalo je i opatijskom gradskom vijećnicom, gdje je jučer kompromisom između predstavničke većine koju čini SDP, HSU, IDS, Akcija mladih i Unija Kvarnera i gradonačelnika Ive Dujmića usvojen proračun „težak“ 140 milijuna kuna. Protiv proračuna glasali su Igor Puž (Akcija mladih) i Vedran Kružić (Unija Kvarnera).

Ukratko, većina je podržala proračun nakon što je Dujmić prihvatio njihove amandmane, iskoristivši pritom priliku da ih podbode jer „teško će građanima objasniti zašto uzimaju novac proračunskim korisnicima, kako bi ga dali političkim strankama“. Naime, amandmanom većinskog kluba sredstva za rad političkih stranaka, smanjena u Dujmićevu planu, ponovo su vraćena na razinu prošlih godina, odnosno na iznos od 136 tisuća kuna.

Amandmanom su povećana i sredstva za pokroviteljstva Gradskog vijeća u iznosu od 100 tisuća kuna, za rad Lista Opatija u iznosu od 240 tisuća kuna, a redovan rad sportskih klubova povećan za 150 tisuća kuna. S druge strane, smanjena su sredstva za zaposlene u gradskoj upravi u iznosu od 136 tisuća kuna te za programe Festivala Opatija za 180 tisuća kuna.

Osim toga, amandmanom predstavničke većine povećana su sredstva za sufinanciranje radova na lučkom području u iznosu od 200 tisuća kuna, za uređenje i dohranu plaža dodatnih 100 tisuća, za projekt stanogradnje na Tošini – izradu studije i idejnog projekta 200 tisuća kuna, studiju potreba dnevnog boravka za starije 50 tisuća kuna.

Što se proračuna tiče, u 2019. godini ne planira se novo kreditno zaduženje, a budući da Opatija gradi samo na kredit, tako se ne planiraju niti novi značajniji projekti. Jedina zanimljivost vrijedna spomena u ovom proračunu jest potpora osnivanju Start up inkubatora za kreativni turizam koji će biti smješten u Villi Antonio i koji bi trebao postati važan segment razvoja poduzetništva u Gradu ali istovremeno i centar okupljanja i razmjena ideja za mlade.

S obzirom da su proračunski prihodi značajno smanjeni, tako je i rashodovna strana doživjela rezanje, pa će manje sredstava ostati za programe i projekte iz područja kulture, sporta, obrazovanja, manifestacija…

 

error: Content is protected !!