World Cleanup Day – Na riječkom Korzu održano lansiranje Zelene čistke

Danas je održano lansiranje Zelene čistke na riječkom Korzu uz dječju ciku i mladenački zanos europskih volontera te edukativno-infomativni program kao najavu za najveći okolišni događaj godine u svijetu – World Cleanup Day (Svjetski dan čišćenja).

Rijeka – Zajednička globalna akcija čišćenja, World Cleanup Day, će okupiti 15. rujna 2018. volontere 150 zemalja svijeta, koji će u jednom danu pokazati u kakvom svijetu žele živjeti.

Hrvatska je dio globane priče i ovoj fenomenalnoj inicijativi će se pridružiti putem Zelene čistke, a kako bi zajedno aktivnim pristupom rješavanja problema pridonijeli čišćem svijetu, ove godine pod motom Očistimo Hrvatsku, očistimo svijet.

Zelena čistka je nacionalna kampanja koja ima za cilj podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a kulminacija kampanje je akcija čišćenja divljih odlagališta, koja će se održati već sedmu godinu za redom.

Dosadašnjih šest akcija okupilo je 307 058 volontera iz svih krajeva Lijepe naše, ali ova godina je posebna. Trebamo pokazati sebi, ali i svijetu, koliko volimo svoju zemlju. Već 18. rujna 2018. će rezultati akcije biti predstavljeni od strane estonske predsjednice na konferenciji UN-a u New Yorku. Zemlje u okruženju imaju izuzetno jake timove i predane volontere pa vjerujemo da će nas i to potaknuti na zajedništvo i sudjelovanje u akciji čišćenja divljih odlagališta, rekla je Helena Traub, voditeljica kampanje.

– U ožujku je započelo kartiranje divljih odlagališta pametnim telefonima putem aplikacije World Cleanup. Na žalost, svakim danom broj divljih odlagališta je na svjetskoj internetskoj karti sve veći. Broj će se povećati još značajnije tijekom drugog izazova kartiranja (Mapping challenge), od 22. do 29. travnja, te stoga pozivamo i građane Hrvatske da se pridruže i da pridonesu prepoznavanju ovog problema. U sklopu svjetskog izazova dodjelit će se nagrade prema kategorijama: Osoba s najvećim brojem kartiranih lokacija divljih odlagališta, Država s najviše kartiranih lokacija divljih odlagališta i nagrada iznenađenja. Dok šećete, dok trčite, zaustavite se i jednim klikom utječite na institucije i njihovo djelovanje te na svoje sugrađane da obrate više pažnje na problem otpada, rekao je Marin Sušanj, voditelj logistike.

U prvom izazovu kartiranja pobijedila je Nigerija, ali timovi su za novi izazov spremniji i otpad na karti će uskoro pokazati naše pravo lice.

– Pozivamo sve građane, udruge, institucije, jedinice lokalne samouprave, škole, ronioce, planinare, izviđače, pozivamo sve da se pridruže zelenom valu koji će 15. rujna 2018. promijeniti planet na kojem živimo. Naša djeca će nas pitati gdje smo bili 15. rujna 2018., i zato, rezervirajte datum i postanite dio najveće svjetske građanske okolišne inicijative, dodali su iz Žmerga.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!