Za revitalizaciju Amerikanskih vrtova i perivoja Angioline 13.932.696 kuna: Opatija dobiva vrijedne kulturne i turističke sadržaje

Projekt Amerikanskih vrtova i rasadnika u perivoju Angiolina obuhvaća revitalizaciju napuštenih i zapostavljenih perivoja i njihovo stavljanje u funkciju turizma i kulturne baštine grada Opatije.

Opatija – Na 3. sjednici Gradskog vijeća, opatijski vijećnici informirani su o važnim projektima revitalizacije Amerikanskih vrtova i rasadnika u perivoju Angiolina. Informacije je vijećnicima dao direktor Parkova Ivana Bilobrka.

Uređenje Amerikanskih vrtova i perivoja Angiolina koštat će 13.932.696 kuna. Iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno dolazi 11.248.000 kuna, dok će ostatak novca, odnosno 2.684.696, osigurati Parkovi.

Konkretno, u uređenje Amerikanskih vrtova potrošit će se 6,5 milijuna kuna. Od toga iznosa milijun kuna namijenjeno je za uređenje krajobraza, dok bi ostatak novca trebao biti potrošen na razne građevinske radove.

U revitalizaciju perivoja Angiolina bit će potrošeno 8.281.537. Za krajobrazno uređenje predviđeno je 663 tisuće kuna, dok je ostatak novca namijenjen za razne građevinske radove.

Projekt Amerikanskih vrtova i rasadnika u perivoju Angiolina obuhvaća revitalizaciju napuštenih i zapostavljenih perivoja i njihovo stavljanje u funkciju turizma i kulturne baštine grada Opatije.

Zahvat revitalizacije ukupno će obuhvaćati 14.241 metara četvornih površine, odnosno 5.224 kvadrata perivoja Angiolina i 9.017 kvadrata rasadnika u perivoju Amerikanski vrtovi.

Cilj projekta je revitalizacija brownfield lokacija koje predstavljaju važan prostorni resurs Grada Opatije s ciljem njihove prenamjene iz zatvorenih rasadnika monofunkcionalne proizvodnje u prostor javnih i turističkih sadržaja. Revitalizacijom perivoja stanovnici grada Opatije dobivaju novi javno-društveni prostor atraktivan za sve dobne skupine.

Revitalizacijom rasadnika u perivoju Angiolina uklanja se njegova proizvodna funkcija te postaje javna, društvena i turistička. Zgrada spremišta za kočije postat će multimedijalni centar na površini od cca 100 kvadrata.

Tu će se održavati izložbe, tematske radionice i slična javna događanja. Zgrada rasadnika i staklenika postat će interpretacijski centar i zauzimat će površinu od cca 300 kvadrata. Predstavljat će dobrodošlicu i informiranje posjetitelja o povijesti perivoja, ponudi perivoja, botaničkoj zbirci…

Revitalizacija Amerikanskih vrtova podrazumijeva uređenje povijesnih terasa s botaničkim zbirkama. Osim toga, uredit će se centralni plato kao središnji prostor događanja. Obnovit će se i prenamijeniti povijesni staklenik na najvišoj terasi u ugostiteljski objekt.

Predviđa se i obnova i prenamjena povijesnog ukopanog staklenika u pozadini središnjeg platoa za prezentaciju nekadašnjeg alata s kojim se radilo u botaničkom vrtu, kao i obnova povijesnog staklenika ispod vrtlareve kuće.

Sadašnja uprava Parkova preuzela je ove projekte od prethodne nakon što su aplicirani za EU sredstva i nakon ishodovanja građevinskih dozvola. Aktualna uprava nije u mogućnosti utjecati na projektnu dokumentaciju niti na projektnu prijavu.

error: Content is protected !!