Za vikend se očekuju prvi gosti na Rupi i Pasjaku – je li preuranjeno?

Na neki smo način već otvorili granice – vlasnici kuća, brodova, gospodarskih aktivnosti već mogu u Hrvatsku, najavio je ministar turizma Gari Cappelli…

Opatija – Da turisti već mogu dolaziti u Hrvatsku, u neku ruku potvrdio je jučer ministar Unutarnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Jedno od najbližih odredišta za strane goste bit će, uz Istru, upravo Primorsko-goranska županija.

– Na neki smo način već otvorili granice – vlasnici kuća, brodova, gospodarskih aktivnosti već mogu u Hrvatsku, najavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Ministar kaže da je međutim problem u tome što, kada se vrate nazad u Sloveniju, moraju u karantenu.

Već za vikend dakle na graničnim prijelazima Pasjak i Rupa može se očekivati dolazak prvih turista iz Slovenije. Slovenija poput Hrvatske ima vrlo dobru epidemiološku situaciju.

– Mi to bilateralno dogovaramo sa Slovenijom. Mislim da ćemo do kraja tjedna dogovoriti, te da ćemo za par dana moći računati da slovenski državljani nakon boravka u Hrvatskoj neće po povratku u Sloveniju morati u karantenu, pojasnio je Cappelli.

Da turistička sezona počinje na mala vrata pokazuje i podatak da je ovih dana nekoliko hotela u Opatiji počelo je s radom. No postavlja se pitanje – jesu li ove mjere preuranjene. Svjedočimo slučaju zrakoplova koji je letio na liniji Frankfurt – Zagreb 2. svibnja i koji je postao rasadište zaraze koronavirusom u Hrvatskoj posljednjih dana. Dva slučaja zaraze s tog leta bilježi Istra, gdje Stožer civilne zaštite prijeti da ako dođe do eskalacije bolesti neće se libiti ponovo donijeti iste mjere kao prije dva mjeseca.

error: Content is protected !!