Zaduženjem od pet milijuna kuna Općina kreće u kupovinu dvanaest stanova @ Lovran

Lovranski vijećnici

Lovranski vijećnici

Mi smo od samog početka lomili koplja oko ovog projekta. Treba se zadužiti za njegovu realizaciju, i onda imamo pitanje je li u redu da svi građani plaćaju krov nad glavom za 12 obitelji – kazao je načelnik Sanković.

Lovran – Kreditom u iznosu od pet milijuna kuna kupit će Općina Lovran dvanaest stanova za zbrinjavanje osoba sa svoje liste prvenstva za davanje stanova u najam. Radi se o dijelu projekta izgradnje stambenih zgrada u lovranskoj Omladinskoj ulici realiziranom u partnerstvu s APN-om, u sklopu kojeg je izgrađeno ukupno 16 stanova od kojih će 4 biti prodana privatnim osobama po modelu poticane stanogradnje, dok će ostalih dvanaest veličine od 55 do 92 kvadrantna metra prijeći u općinsko vlasništvo.

Alan Sanković

Alan Sanković

Prijedlog zaduženja kod Erste banke na rok od deset godina uz 3,7 posto kamata na sjednici održanoj u četvrtak navečer vijećnici su jednoglasno prihvatili, kao i odluku o sklapanju aneksa ugovora s APN-om prema kojem će kvadratni metar stanova Općina plaćati oko 730 eura, i to tako da se 5 posto ukupnog iznosa isplati do kraja ove godine, dodatnih 200 tisuća eura do kraja siječnja te preostali iznos do kraja rujna iduće godine.

– Veselim se da se ovom projektu koji je dugi niz godina aktualan nazire završetak, jer smo oko njega dosad imali puno problema. Nisam protiv toga da se podiže kredit, ali zanima me koliki će biti iznos najamnine za ove stanove. Također, na listi za najam je sigurno došlo do promjena, zato me zanima i tko će dobiti te stanove jer osobno znam da su na listi neki ljudi koji ne bi trebali dobiti stanove jer ne udovoljavaju svim kriterijima, upitala je vijećnica HSU-a Đurđica Tancabel.

Načelnik Alan Sanković odgovorio joj je da će o cijeni najma odlučivati Vijeće, ali da je trenutačno razmišljanje da se formira cijena od 19 kuna po ”kvadratu” što je niže od cijene po kojoj stanove iznajmljuje APN, a koja se kreće od 20 do 25 kuna. Dodatno, za stanove veće od 80 kvadrata, cijena najma po kvadratnom metru iznosila bi 17 kuna. Prema Sankovićevu objašnjenju, ne radi se o socijalnom najmu, već će Općina potrebitim sugrađanima sufinancirati najamninu iz drugih programa.

Đurđica Tancabel

Đurđica Tancabel

– Mi smo od samog početka lomili koplja oko ovog projekta. Treba se zadužiti za njegovu realizaciju, i onda imamo pitanje je li u redu da svi građani plaćaju krov nad glavom za 12 obitelji. Niti mi nismo zadovoljni s listom, jer sumnjamo na neke ljude, no ne možemo ništa dokazati iako smo tri mjeseca istraživali i kopali po dokumentima, kazao je Sanković, da bi pročelnica Jelena Markić dodala kako će lista ionako biti revidirana prije dodjele ključeva iduće godine.

Točke vezane uz općinsku stanogradnju bile su centralni dio jučerašnje sjednice, na kojoj se raspravljalo i o odlukama vezanim uz gospodarenje općinskim poslovnim prostorom, pa je Vijeće ovlastilo načelnika da krene u pregovore sa zakupcima restorana Kvarner o prodaji prostora procijenjenog na nešto više od tri milijuna kuna.

Detaljnije o ostalim točkama izvijestit ćemo narednih dana.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!