Zagreb Open 45. Ina delta rally – Kultna ‘Delta’ na tradicijama slave

Zagreb Open 45. Ina delta rally – Kultna ‘Delta’ na tradicijama slave

PRODAN-RAŠTEGORAC (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Prijavljeno 85 posada iz šest zemalja, ceremonijalni start i cilj ponovo na Trgu Bana Josipa Jelačića…

BUTORAC-STIPERSKI (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Zagreb – Završnica prvog lipanjskog tjedna rezervirana je za najstariju i zasigurno najpopularniju automobilističku priredbu u Hrvatskoj utemeljenu davne 1974.godine. Zagreb je domaćin tradicionalnog „Zagreb Open 45.Ina delta rallya“ u organizaciji Autokluba „Ina delta“. Manifestaciju posebno podupiru INA Industrija nafte d.d. kao glavni pokrovitelj i Grad Zagreb kao suorganizator.

Kultni hrvatski rally boduje se za FIA Europski rally trophy, Alpe Adria rally Cup, Međunarodno zonsko PH, Prvenstvo Republike Hrvatske, Prvenstvo Slovenija, slovenski Kup AŠ 2005, Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a), te ove godine prvi put FIA RGT Cup. Posade stižu iz šest europskih zemalja: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske i Češke. Očekuje se 85 posada, među kojima je 48 hrvatskih iz 13 klubova.

– Ceremonijalnim startom naš se rally nakon niza godina vraća u srce glavnog grada, na Trg Bana Josipa Jelačića, a tri su lokacije odvijanja brzinskih ispita. Područje kod Velesajma s tradicionalnim prologom, kao prvim i četvrtim ispitom prvog dana u petak, između toga atraktivni brzinci oko Martin Brega u Dugom Selu, da bi drugi dan bio rezerviran za tri dionice Sljeme, Laz i Šestine. U cjelokupnoj organizaciji sudjeluje oko 500 ljudi u različitim službama – istakla je Mirjana Šimek Bilić, direktorica rallya na prezentaciji u sjedištu glavnog pokrovitelja.

KATIĆ-RUBINIĆ (AK Opatija Motorsport) snimio M.Krpan

Itinerer ovogodišnje „Delte“, ukupne duljine 407,68 km, povezuje mnoge značajne punktove, prvog dana počinje u 17,14 sati tradicionalnim prologom kod sjedišta Ine, ukupne duljine 7,68 km, slijedi odlazak u Dugo Selo na povijesni Martin Breg koji se u duljini 14,70 km vozi dva puta. Večer se zaključuje još jednim, praktično noćnim PBI Ina Zagreb 2 kod Velesajma. U subotu 8.lipnja karavana seli na obronke Medvednice, na brzince Sljeme (25,20 km), Laz (10,15 km) i Šestine (20,73 km), koji se svaki vozi dva puta. Na deset brzinskih ispita koji odlučuju o konačnim rezultatima otpada 156,92 km, a ciljna rampa je na Trgu Bana Jelačića u 19 sati.

ČETIRI DOSADAŠNJA POBJEDNIKA NA STARTU

Vozačku elitu predvodi prošlogodišnja pobjednička češka posada Ondrej Bisaha-Petr Tršinsky u prestižnoj „Ford Fiesti R5“, a najvećim konkurentima zasigurno će im biti aktualni hrvatski i slovenski prvaci. Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek voze „Škoda Fabiu R5“ za zagrebački AK Delta Sport, a slovenski tandem Rok Turk-Blanka Kacin nastupaju u „Hyundai i20 R5“. Uz njihova tri još tri mađarske posade stižu u automobilima R5. S brojem 5 startat će najtrofejniji hrvatski relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj, do sada sedam puta pobjednik „kultne“ Delte. Sa suvozačem Ivanom Pogačićem, za AKK Sveta Nedelja ove godine nastupaju u atraktivnoj „Toyoti GT 86 R3“.

HRVATIN-PAVLOVIĆ (AK Rijeka) snimio M.Krpan

Do generalke teško da mogu, ali zasigurno do pobjede u svojoj klasi i borbe za hrvatsko postolje. Uz Hidega i Šebalja tom cilju teže Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport/AK Cro Dakar Team) u „Renault Cliu R3“, te povratnik na staze trofejni hrvatski as i veteran Niko Pulić koji će na start u „Opel Adamu R2“ s jednim od najuspješnijih suvozača kad je u pitanju Delta rally – Zagrepčaninom Davorom Devunićem, ovog puta posadi AK Dubrovnik racing. Pobjedama na „Delti“ slavili su Šebalj, Pulić, Hideg, ali i Mađar Janos Szilagyi (AK Delta Sport) koji nastupa uz Alexandru Varadi u „Mitsubishi Lanceru Evo IX“. Sadržajna lista prijava najavljuje puno duela za prestiž u pojedinoj klasi i bodovnoj konkurenciji, tako da će dva dana vožnji Medvednicom i Zagrebom, te okruženjem Dugog Sela biti izuzetno zanimljiva.

OPATIJCI LOVE TREĆU POBJEDU

T.J.JEMRIĆ – T.TOMAŠKOVIĆ (AK AD Astra) snimio M.Krpan

„Delta rally“ treće je natjecanje ovogodišnje sezone PH u rallyu. Poslije Kumrovca i Opatije u poretku ekipa, konkurencije 14 klubova, s dvije pobjede na čelu ljestvice su posade Autokluba „Opatija Motorsport“. Lidersku poziciju na drugom mjestu ukupnog poretka, ali i vodeći klase 2 su Viliam Prodan i Zoran Raštegorac, s dvije pobjede u klasi 4 vodeći su i Marsel Katić i Denis Rubinić (VW Polo), dok se drugog mjesta klase 3 trenutno drži i treća opatijska posada Mateo Butorac-Marko Stiperski (Citroen C2 R2 Max).

U njihovoj je klasi, uoči „Delte“, na vodećoj poziciji posada Autokluba Rijeka Tomas Hrvatin-Ivan Pavlović (Renault Clio RS). Kastavski Autoklub „AD Astra“ zastupljen je s dvije posade Zagrepčana, za volanom dvije Škode, sin i otac. Mlađi Tomislav Jeffrey Jemrić s Tomislavom Tomaškovićem nastupa u „Škoda Fabia 1.9 RS Tdi“ klase 2, dok će Branku Jemriću u „Škoda Fabia 1.4 16 V“ suvozačica biti Dalila Delimehić iz AKK Zanatlija.

error: Content is protected !!