‘Zajc’ i Srđana Jevtić kuhaju za vas!

Kuhanje se izvodi uživo, u različitim javnim prostorima. U Rijeci je izabrana Konoba Fiume, koja se nalazi u srcu riječke tržnice. U kuhanje je aktivno uključena publika, tako da cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura, ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela.

Projekrijeka – t (Re)discovering Europe – čiji je nositelj Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s EPK – Rijeka 2020, a u koprodukciji s još četiri europska kazališta nacionalnih manjina – i nakon premijere predstave „Gorski divovi“ nastavlja se nizom popratnih aktivnosti. Tako će u nedjelju, 4. ožujka u konobi „Fiume“ na glavnoj riječkoj tržnici, od 10 do 13 sati, glumci ove predstave kuhati svoja nacionalna jela (talijanska, mađarska, albanska, slovenska i njemačka) pod vodstvom masterchefice Srđane Jevtić.

A kuhat će Valentina Banci, Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdet Jashari, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck.

Performativna kuhinja (Performative Kitchen: Cooking Diversity) projekt je u sklopu kojeg glumci pet ansambala nacionalnih manjina uključenih u predstavu „Gorski divovi“, u gradovima u kojima se predstava priprema i izvodi (Rijeka, Temišvar, Trst, Skopje i Subotica), kuhaju za lokalnu zajednicu te na taj način predstavljaju svoju kulturu. Kuhanje se izvodi uživo, u različitim javnim prostorima. U Rijeci je izabrana Konoba Fiume, koja se nalazi u srcu riječke tržnice. U kuhanje je aktivno uključena publika, tako da cijeli projekt ima i edukativnu dimenziju u smislu mogućnosti međusobnog upoznavanja različitih kultura, ali i učenja pripreme pojedinih nacionalnih jela.

Performativna kuhinja kreće od kuhanja kao neinvazivne reprezetacije pojedine kulture. Kuhinje često pomiruju razlike i napetosti koje postoje u polju političke reprezentacije. U njima se bez problema miješa i koegzistira ono što je u političkoj sferi odvojeno i suprotstavljeno. Zbog svega toga, kuhanje se čini kao savršen prostor interkulturalnog dijaloga – jedna vrsta suplementa višejezičnooj i transnacionalnoj predstavi „Gorski divovi“, u kojem se afirmira uvažavanje i prožimanje različitosti.

Bit će to prigoda i za razgovor s glumcima jer ovako koncipirana kulinarska sesija završava zajedničkim objedom glumaca i publike.

Projekt je sufinanciran iz sredstava Europske unije, programa Creative Europe Culture. Svi su pozvani!

Srđana Jevtić

N. C. / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net