Zajednička izložba Spirala autora Željka Čurčića i Jure Labaša otvara se ovog četvrtka u Voloskom

– Zanimljivo je ipak kako je zajedništvo dvaju autora krenulo iz posve individualnih poetika kako bi se našlo u slikarskoj spirali koja svjedoči o slikarskom svjetonazoru koji nije rezervat lijepih slika, već je svojevrsna provokacija stereotipa i konvencija, napisala je Biserka Goleš Glasnović, u popratnom katalogu.

Volosko – U četvrtak, 18. lipnja s početkom u 18,30 sati u Galeriji –Atelijeru Žana- Boyd u organizaciji udruge „Ex Tempore Volosko“ otvara se zajednička izložba slika, skulptura i objekata Željka Čurčića i Jure Labaša ”Spirala“.

– Spirala se javlja u nebrojeno različitih pojmovno pojavnih oblika koji se kreću od čisto utilitarnih stvari do duhovnih transpozicija. U prozaičnoj svakidašnjici nalazimo je u funkciji oblikovanja svrsishodnih predmeta: spirala za uvlačenje kabela, spirale za hlađenje sladovine, spirale za uvez listova papira, spirale za čišćenje cijevi, spiralni grijači, spirale kao intrauterini ulošci… U svijetu nematerijalnosti nalazimo je kao društvenu kategoriju u definiranju odnosa pojedinca spram određene grupe: spirale šutnje, spirale mržnje, spirale uspjeha, spirale neuspjeha…. Unutar prirodnih znanosti spoznajemo ih kroz matematičku opservaciju: Arhimedova spirala, hiperbolična spirala, logaritamska spirala, Cornova spirala. Proučavajući svemir nalazimo „astrološke“ spirale. Na ekonomskom planu unutar financija imamo spiralu neplaćanja. Isticanje, ubrzavanje razvoja ekonomskog djelovanja različitih trgovinskih i industrijskih kompanija nalazimo kroz spirale izvrsnosti. Na simboličkoj razini spirala se može iskazati kroz pojmove jedinstvenosti, harmonije, cjelovitosti, služeći načelu univerzalnosti. U slučaju Jure Labaša i Željka Čurčića tema spirale služi kao inspiracija da bi kroz proces stvaranja izrazili vlastitu osobnost – osobni stav svojstven samo njihovom habitusu, napisao je Željko Čurčić u katalogu koji prati izložbu.

– Koliko se senzibiliteti uopće, pa i slikarski ne moraju generacijski podržavati – pokazuje zajednička izložba SPIRALA slikara, grafičara i skulptora Jure Labaša (1935.) i slikara i povjesničara umjetnosti Željka Čurčića (1955.). Bliskost dvaju autora moguće je promatrati na nekoliko razina. U djelatnom i teorijskom akademizmu jednog i drugog autora. Suvremeni klasik hrvatske likovnosti Jure Labaš temeljito se školovao od srednje škole primijenjene umjetnosti preko klase profesora Ive Režeka do majstorske radionice Krste Hegedušića. Slikarski opus Željka Čurčića nastao je na temelju poznavanja europske umjetnosti i nastoji se uspostaviti i u dijakronijskom i sinkronijskom slijedu onoga što je u slikarstvu nastajalo i što nastaje. Pri tome je, što pokazuje i izložba SPIRALA, razvidan utjecaj Jure Labaša koji je aktom, svojom trajnom preokupacijom i jedinstvenim opusom tzv. strojne erotike, neizravno djelovao na mnoge suvremene hrvatske autore. Zanimljivo je ipak kako je zajedništvo dvaju autora krenulo iz posve individualnih poetika kako bi se našlo u slikarskoj spirali koja svjedoči o slikarskom svjetonazoru koji nije rezervat lijepih slika, već je svojevrsna provokacija stereotipa i konvencija, napisala je Biserka Goleš Glasnović, u popratnom katalogu.

Izložba se može posjetiti do 11. srpnja od utorka do subote od 18,30 do 21 sat ili na poziv: 0912608111.

error: Content is protected !!