‘Zajedno pomičemo granice nemogućeg i postižemo bolji hod uz robotsku rehabilitaciju’

Iris je posebna djevojčica kojoj je sudbina namijenila da sa samo šest godina vodi veliku borbu. Bez obzira na sve, nikada nije posustala, a sve s ciljem kako bi jednog dana mogla samostalno koračati svojim životom!

Zagreb – Iris, šestogodišnji anđeo predivnih očiju ima samo jednu želju… HODATI!

Borba ove hrabre djevojčice s cerebralnom paralizom počela je još u ranoj fazi njena života. Ova teška dijagnoza djevojčici Iris dodatno je otežavala svakodnevnicu te se radi iste nije mogla samostalno obući, sjesti ili šetati u parku kao većina njezinih vršnjaka. Sve ovo predstavljalo je veliki izazov, kako za Iris, tako i za njenu majku. Neustrašiva majka Naida postala je ‘ruke i noge’ malene Iris.

Međutim, mama Naida nikada se nije pomirila s činjenicom da svojoj mezimici neće biti u mogućnosti ispuniti jedinu želju – samostalan hod. Njenu snagu i volju bilo je nemoguće pokolebati te je mama Naida uzela stvar u svoje ruke i osnovala akciju pod nazivom: Jedna šolja, jedan korak-jedan korak, jedan osmijeh, te ručno izrađivala personalizirane poklone s ciljem prikupljanja novca za liječenje svoje kćerkice.

Mama Naida se s povjerenjem obratila Poliklinici Glavić.

Mala Iris i rehabilitacija na robotskom uređaju Lokomat

Iris Lavica Zmajica, kako je mnogi zovu od milja zbog svoje ustrajnosti u borbi protiv teške dijagnoze, u Polikliniku Glavić došla je u invalidskim kolicima u pratnji majke. Tada nije bila u mogućnosti samostalno hodati te je u potpunosti ovisila o majčinoj podršci i asistenciji.

Uz puno rada i upornosti, Iris je već u prvom tjednu robotske rehabilitacije radeći po GLARTH konceptu u Poliklinici Glavić pokazala vidljive pomake. U GLARTH koncept utkano je dugogodišnje znanje i iskustvo svih liječnika i fizioterapeuta Poliklinike Glavić, zajedno s robotikom kao najinovativnijim pristupom u liječenju, te iznimom željom i strašću Poliklinike Glavić da zajedno sa svojim pacijentima pomiče granice mogućeg.

U šestom je tjednu rehabilitacije Iris učinila svoje prve samostalne korake. Do kraja dvanaestog tjedna terapije, postala je stabilnija u hodu, čvršća u trupu te u mogućnosti napraviti nekoliko samostalnih koraka.

Lokomat, vodeći svjetski robotski medicinski uređaj, uvelike joj je pomogao na dobivanju stabilnosti trupa te na jačanju donjih ekstremiteta tijela. Terapije male Lavice Zmajice trajale su 6-8 sati dnevno, 6 puta tjedno na više od 10 robotskih uređaja za rehabilitaciju cijelog tijela, uz prateću konvencionalnu terapiju te radnu terapiju. Radna terapija, zahvaljujući kojoj je naučila pisati i crtati, uvelike joj je pomogla kod priprema za školsku godinu. Sve ovo učinilo je da Polikliniku Glavić prigrli kao svoj drugi dom.

Iris je posebna djevojčica kojoj je sudbina namijenila da sa samo šest godina vodi veliku borbu. Bez obzira na sve, nikada nije posustala, a sve s ciljem kako bi jednog dana mogla samostalno koračati svojim životom! Naposlijetku je ova ustrajna djevojčica uz pomoć robotskih uređaja ostvarila svoje prve samostalne KORAKE!

Zašto robotika?

Kada se, primjerice, radi samo klasična fizikalna terapija i ista se prekine, organizam se počne zapuštati i ekstremitet se vrati skoro na početak problema. Kod neurorehabilitacije uz pomoć robotike, zbog neuroplastičnosti mozga nema povratka unazad, već funkcije koje su se vratile takve i ostanu.

Osim cerebralne paralize, robotska rehabilitacija može pomoći pacijentima s motoričkim oštećenjima nastalima nakon: moždanog udara, multiple skleroze,  ozljede kralježničke moždine, operacija i operativnih zahvata, neoplazme središnjeg živčanog sustava, traumatske ozljede mozga, neuropatije, paraplegije, mišićne atrofije, hemiplegije, Parkinsonove bolesti.

Zahvaljujući GLARTH konceptu, Iris je sada poput svojih vršnjaka, toliko samostalna da se igra s drugom djecom, pliva, uživa u svom bezbrižnom djetinjstvu…

Iris sada uživa u svojoj slobodi.

-„Hodam, padam, ustajem I NE ODUSTAJEM!“

Za više informacija posjetite našu web stranicu: www.polyclinic-glavic.com ili nas možete kontaktirati putem telefona  +385 91 602 2336 i e-maila infozg@poliklinika-glavic.hr.

error: Content is protected !!