Zakon o turističkoj članarini stavljen pred sud javnosti: Tko sve mora plaćati ‘namet’ turističkim zajednicama?

Novim prijedlogom zakona plaćanja članarine oslobođen je čitav niz djelatnosti, ali su zato obvezu plaćanja dobile banke…

Opatija – Ministarstvo turizma pokrenulo je javno savjetovanje na temu Prijedloga Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, a Hrvatska obrtnička komora pozvala je obrtnike da svoja mišljenja dostave do 16. listopada na mail cehovi@hok.hr i kresimir.tomic@hok.hr, kako bi mogli formirati objedinjeni službeni odgovor na ovu temu.

Najzanimljiviji dio tiče se, svakako, obveze plaćanja članarine, odnosno mogućnosti oslobođenja dijela obrtnika od ovog nameta. Tako članarinu turističkim zajednicama neće plaćati obrti i tvrtke koje se bave prijevozom robe morem i rijekama, softveraši i izrađivači računalnih igara, programeri i ostali informatičari, računovodstveni servisi, fotografi, prevoditelji, umjetnici, fitness centri, kemijske čistione, frizerski saloni i kozmetički saloni. Među djelatnostima oslobođenima plaćanja našle su se i neke pomalo „arhaične“, kao što su „izdavanje imenika i popisa korisničkih adresa“ i „iznajmljivanje videokaseta i diskova“.

– Prijedlogom novog Zakona kojim se regulira sustav turističkih zajednica, zadaće turističkih zajednica bit će drugačije određene. Novine koje se uvode ovim Zakonom će pojednostaviti postupak obračuna članarine i podnošenje Obrasca TZ, stvoriti bolje poslovno okruženje radi smanjenja administrativnog opterećenja i troškova poslovanja gospodarstvenika prema mišljenju Ministarstva turizma, poručili su iz HOK-a.

S druge strane, obveznici plaćanja članarine postaju i banke, u dijelu za prihode u bilanci iz skupine „Prihod od provizija i naknada“, s obzirom da im se prihod u tom segmentu poslovanja povećava u vrijeme turističke sezone.

Dodatne novine koje donosi prijedlog Zakona jest smanjenje broja stopa za obračun članarine s dosadašnjih 28 na 5, ukidanje turističkog razreda zbog čega se stope za obračun članarine više neće određivati ovisno o turističkom razredu, a pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu (iznajmljivači) članarinu će plaćati u paušalnom iznosu prema broju kreveta ili smještajnih jedinica u kampu u domaćinstvu, po izboru jednokratno ili tri puta godišnje, u istim rokovima kao i boravišnu pristojbu.

Također, uvodi se da pravne i fizičke osobe koje su obveznici plaćanja članarine turističkoj zajednici, dostavljaju nadležnoj Poreznoj upravi podatke o osnovici za obračun članarine na Obrascu TZ putem sustava elektroničkih usluga ePorezna. Iznajmljivači i pružatelji usluga na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu članarinu će ubuduće plaćati paušalno, a Poreznoj upravi će dostavljati posebni, jednostavniji Obrazac TZ, a uvodi se i pravednija raspodjela sredstava članarine jer će se sredstva prikupljena od banaka raspoređivati prema broju stanovnika općine, grada ili županije za koje je osnovana turistička zajednica.

– Na našu inicijativu navedene djelatnosti NKD-a u ovom Zakonu su izbrisane kao obveznici plaćanja članarine. Svakako ćemo nastojat uključiti i druge NKD-ove, kao što smo i do sada nastojali.

Skrećemo pozornost na činjenicu da se ovim prijedlogom Zakona briše pravo imenovanja jednog člana HOK-a u turističko vijeće županijske turističke zajednice kao i u vijeću pri Hrvatskoj turističkoj zajednici. Smatramo ovu izmjenu iznimno nepovoljnom, te ćemo nedvojbeno tražiti zadržavanje istog statusa kao što je sada definirano u trenutno važećem Zakonu, javili su iz Hrvatske obrtničke komore.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net