Zamijenite 10 plastičnih vrećica za jednu platnenu vrećicu @ Opatija

Arhiva

Arhiva

– U petak zamijenite svoje plastične vrećice za platnenu i učinite Opatiju ugodnijim mjestom življenja, poručili su iz Žmerga.

Opatija – U sklopu projekta Održivost u praksi i programa Zdravi grad Grad Opatija i Udruga Žmergo obilježit će Dan protiv plastičnih vrećica. Tim povodom na trgu ispred gradske tržnice, ovog petka, 18. prosinca u vremenu od 9 do 13 sati, građani mogu u zamjenu za 10 starih, iskorištenih vrećica dobiti jednu platnenu vrećicu.

– Dan protiv plastičnih vrećica obilježava se 19. prosinca u Hrvatskoj s osnovnim ciljem da potakne razmišljanje o važnim ekološkim pitanjima, počevši od štete koju odbačene plastične vrećice imaju na okoliš zagađivajući kopna i mora, ugrožavajući floru i faunu te narušavajući i samu estetiku prirode kao i njenu kvalitetu. Ovaj naizgled bezopasan proizvod sačinjen od naftnih derivata rasprostranjuje se svijetom u količini od čak milijun vrećica po minuti. Nakon što je upotrebljena za transport namirnica iz prodavaonice, sama vrećica završava u smeću gdje je samo lagani povjetarac dijeli od njenog štetnog pothvata. Ta ista vrećica svakoga trena će završiti ili u moru, jezeru, rijeci ili na bilo kojoj kopnenoj površini gdje će u najmanju ruku otežati život raznim životinjama, a mnoge će i usmrtiti, no ni to ju neće spriječiti, kada se napokon slegne na dnu nekoga jezera ili u podnožju nekoga vrta započeti će svoj proces razgradnje. Taj proces trajati će gotovo tisuću godina, a tijekom njega ta ista plastična vrećica zagaditi će okolinu svojim otrovnim česticama koje će naposljetku i ući u naš hranidbeni lanac. To je vijek samo jedne plastične vrećice, te se postavlja pitanje, koliku će štetu proizvesti 500 milijardi vrećica koje se godišnje koriste u svijetu? Prije nego što doživimo vidjeti odgovor na to pitanje, učinimo razliku. Svi smo čuvari okoliša i prirode. U petak zamijenite svoje plastične vrećice za platnenu i učinite Opatiju ugodnijim mjestom življenja, poručili su iz Žmerga.

I. Mellor / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net