Zaneseni od jeseni: Pričaonice, Dječji tjedan te RetrOpatijski festival osnovica jesenskog programa Festivala Opatija

zeneseni_od_jeseni_festival_opatija_program_2016-2_01

Uz pričaonice, listopad će obilježiti i Dječji tjedan, koji se održavaprvog punog tjedna u narednom mjesecu. Miloš je kazala da će Festival Opatija u suradnji s opatijskim Društvom ”Naša djeca” Ljetnu pozornicu za vikend, 8. i 9. listopada, ispuniti dječjim žamorom.

Opatija – Zaneseni od jeseni moto je pod kojim će se odigrati jesenska sezona Festivala Opatija, koja će ove godine fokus usmjeriti prvenstveno na najmlađe gledatelje. Razlog tome, kako je objasnila ravnateljica Rajna Miloš na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, jest činjenica da promjenom vlasnika dvorana hotela Adriatic nije otvorena za kazališne predstave, a zamjenski prostor nisu uspjeli pronaći.

Stoga će listopad biti mjesec posvećen djeci, a Festival Opatija nastavit će vrlo uspješnu suradnju sa zagrebačkim teatrom Poco Loco i njihovim pričaonicama.

– Tijekom listopada Pokolokovci će u opatijskom Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer najmlađima ispričati tri vrlo zanimljive priče i kako to već tradicionalno biva, uz svaku priču djeci će predstaviti po jedan glazbeni instrument. Već u subotu, 1. listopada uz zvuke tamburice ispričati će priču ”Dugonja, Trbonja, Vidonja” s početkom u 11 sati. Dva tjedna kasnije, 15. listopada, ”Sedmoglavi zmaj” će prema raznim pričama Zvonimira Baloga i uz usnu harmoniku razveseliti opatijske klince, a 29. listopada na već poznatom mjestu u poznato vrijeme paviljonom će odjekivati cvilež ”Cvilidrete”, ali i violine i to tijekom posljednjeg ovojesenskog druženja sa zagrebačkom kazališnom družinom, kazala je Miloš, dodavši kako je cijena ulaznice zadržana na popularnih 10 kuna.

Uz pričaonice, listopad će obilježiti i Dječji tjedan, koji se održavaprvog punog tjedna u narednom mjesecu. Miloš je kazala da će Festival Opatija u suradnji s opatijskim Društvom ”Naša djeca” Ljetnu pozornicu za vikend, 8. i 9. listopada, ispuniti dječjim žamorom.

zeneseni_od_jeseni_festival_opatija_program_2016-1_01

– Naime, u subotu, 8. listopada u vremenu od 10 do 14 sati održat će se sajam dječjih aktivnosti, a na sedam štandova svoje će djelovanje predstaviti Hrvatski muzej turizma, Sportski savez grada Opatije, Udruga za razvoj kulture mladih Kulturni front, Kreativni atelijer ArtMašina, Multimedijalna udruga Lapiš, Park prirode Učka i Društvo ”Naša djeca” Opatija. U programu nazvanom ”Gdje si kada kući nisi?” od 11 sati kreće dječji kviz znanja ”Kvizobraz” u kojem će djeca kroz igru i na zabavan način naučiti nešto o ljudskim i dječjim pravima, a u 12.30 sati slijedi koncert gitare malog velikog virtuoza Frane Živkovića, kazala je Miloš. Nakon ”edukativnog” dana, u nedjelju, 9. listopada, sve posjetitelje očekuje ”zabavni” dan u trajanju od 10 do 14 sati: na programum su interaktivni cirkuski sajam ”Cirkusarije” (žonglerski, kreativni, akrobatski i ekvilibristički kutak pod vodstvom i u izvedbi zagrebačkog Triko Cirkus Teatra); ”Hop! Hop! Hula Hop”, radionica hula hopa Marka Kalca; a u isto vrijeme gledalište velike Ljetne pozornice postat će poligon sportskih aktivnosti ”Leteći Martin” – igralište za badminton, stol za stolni tenis, graničar te poligon za romobile.

Povodom Svjetskog dana animiranog filma 28. listopada, u dvorani Ville Antonio u Opatiji organizirat ćemo maraton projekcija sinkroniziranih naslova crtanih filmova u vremenu od 12 do 18 sati. Ulaz na događanja povodom Dječjeg tjedna te projekcije povodom Svjetskog dana animiranog filma slobodan.
U studenom će se ipak održati i pokoji program za odrasle – uz Noć kazališta koja će biti obilježena 19. studenog, tog će se mjeseca održati i drugo izdanje RetrOpatijskog festivala, čija će dva dana u hotel Kvarner dovesti legendarne pjesme i još legendarnije glazbenike s Opatijskog festivala.
U prošlogodišnjem, prvom izdanju RetrOpatijskog festivala odala se počast skladatelju i glazbeniku Ivi Robiću, i to u sklopu programa obilježavanja 15. godišnjice njegove smrti, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom. Ove godine prva večer posvećena je liku i djelu Arsena Dedića i održat će se u petak 11. studenog. Kroz razgovore sa suvremenicima, uz video priloge i odabrane skladbe prikazat će se ”život uz Arsena” i odati počast jednom od najvećih glazbenika s ovog područja koji je dao nemjerljiv doprinos hrvatskoj kulturi.

– Glazbenici koji sudjeluju odabrani su uz suradnju s obitelji Dedić, a izvođači Arsenovih pjesama su Gabi Novak , Matija Dedić , Josipa Lisac, Zoran Predin, Marko Tolja, Maja Posavec, Lea Dekleva uz instrumentalnu pratnju Jazz Banda HRT-a, te prateće vokale koje čine Vokalni sastav Akvarel. Voditeljica programa prve večeri je Iva Šulentić, kazala je Miloš.

Druga večer naziva ”RetrOgledalo” posvećena je glazbenim zvijezdama koje su obilježile Opatijski festival, održat će se u subotu 12. studenog.
– Ta večer prikazuje karijere troje vrhunskih umjetnika koje su započele upravo u Opatiji ili im je Opatijski festival značio puno u razvoju njihove karijere i to: Gabi Novak, Josipa Lisac , kao i mlađi glazbeni kolega Neno Belan, uz potporu mladih izvođača kao što su Maja Vučić, Marko Tolja, Ivana Kindl, Nina Badrić i Luce. Izvođači na sceni svoje skladbe izvodit će uz pratnju Jazz Band HRT-a, s vokalnim sastavom Akvarel u ulozi pratećih vokala, a sve skladbe bit će obrađene u novim aranžmanima što uz bogate produkcijske uvjete i kreativna scenografska rješenja čini ovaj projekt visokoumjetničkim proizvodom, kazala je Miloš, istaknuvši da su voditelji druge večeri Iva Šulentić i Oliver Mlakar, a scenarist obje večeri je slavni pisac Renato Baretić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!