Započela obnova Spomen-muzeja u Lipi @ Matulji

lipa_spomenik_uaba

Ukupna vrijednost radova na rekonstrkuciji muzeja iznosit će nešto više od 1,5 milijuna kuna, a u financiranje izrade stalnog postava uključit će se Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture.

Lipa – Započeli su radovi na uređenju Spomen-muzeja u Lipi, koji bi obnovljen trebao dočekati komemoraciju povodm 70. obljetnice zločina u tom malom mjestu matuljskog zaleđa, koja će se održati krajem travnja iduće godine.

– Prije desetak dana započeli smo s radovima na sanaciji suterena od prodora vlage u Spomen-muzeju u Lipi. Taj je posao putem javnog natječaja dobila tvrtka Zanatservis iz Opatije, a vrijedan je 600.000 kuna, dok je predviđeno trajanje radova 50 dana. Nakon toga, tijekom ovog ljeta slijedi adaptacija krova te uređenje fasade, kao druga faza radova, vrijedna dodatnih 600.000 kuna. Time bi Spomen-muzej s vanjske strane bio zaštićen od svih nepovoljnih vremenskih utjecaja, te ćemo se moći posvetiti uređenju unutrašnjosti ove znamenite zgrade, kazao je matuljski načelnik Mario Ćiković.

Ukupna vrijednost radova na rekonstrkuciji muzeja iznosit će nešto više od 1,5 milijuna kuna, a u financiranje izrade stalnog postava uključit će se Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture.

– Otvorenje novog Spomen-muzeja održat će se 30. travnja 2014. godine, na 70. obljetnicu zločina u Lipi, kada će se tu održati velika međunarodna komemoracija. Nakon godina zanemarivanja i neaktivnosti, muzej je u prilično lošem stanju, a sada je Općina Matulji u suradnji s Primorsko-goranskom županijom krenula u proces njegove revitalizacije. Koncept je napravio Povijesni i pomorski muzej Hrvatskog primorja i Rijeke, čiji je osnivač Županija, te koji će kasnije upravljati i Spomen-muzejem u Lipi kao svojom izdvojenom zbirkom. Uređenje muzeja financirat će Primorsko-goranska županija s 200.000 kuna te Ministarstvo kulture sa 150.000 kuna, što je još jedan dokaz značaja koji bi Lipa trebala imati na nacionalnom nivou, kazala je zamjenica načelnika Eni Šebalj.

Idejno rješenje Spomen-muzeja u Lipi dobit će se putem javnog natječaja, čije je osmišljavanje i provedbu Općina Matulji povjerila Hrvatskom dizajenrskom društvu.

– Centar muzeja bit će zbirka našeg poznatog arhitekta i umjetnika Igora Emilija, koja će se nadopuniti audio-vodičem te video-projekcijama, a na prvom katu nalazit će se još i predavaona pogodna za održavanje satova povijesti, jer očekujemo da će ovaj prostor ući u program svih lokalnih škola te da će se kroz ovo mjesto moći progovoriti i o širim događanjima vezanim uz Drugi svjetski rat. U suterenu će se dati naglasak na povijesnom značaju i etnološkoj baštini Lipe, a tu će se nalaziti i multimedijalna dvorana u kojoj će se održavati radionice, predavanja, ali i drugi skupovi te druženja mještana, zaključila je Šebalj.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!