Započeli su Dani hrvatske glazbe vezani uz dodjelu Porina @ Opatija

noviporini

Uvertiru u brojna događanja vezana uz dodjelu diskografske nagrade Porin, koja nas očekuju tijekom narednih dana, pružila je jučerašnja tiskovna konferencija na kojoj su prve dvije statue uručene predstavnicima Opatije i Rijeke.

Opatija – Ove godine slavimo 20. rođendan, pa ako je prošli Porin bio za pet, ovaj teško da će biti za dvadeset, ali nadamo se da će biti barem za pet plus, jer smo doista napravili jedan iskorak u kvaliteti. Mislim da nikad dosad Porin nije imao ovako bogat glazbeni program u danima oko dodjele nagrade, i siguran sam da će svatko doista pronaći nešto za sebe, kazao je Siniša Bizović, direktor diskografske nagrade Porin na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji na kojoj je ”porinuta” ova manifestacija koja slavi visoki jubilej.

Tim povodom u Opatiji i Rijeci održat će se brojni koncerti i događanja – sve je započelo sinoćnjim koncertom Nene Belana, a nastavlja se danas – u 16 sati svoj će novi album nastupom na terasi Tamaris hotela ”4 opatijska cvijeta” promovirati Damir Halilić Hal, u 18.30 sati u parku Angiolina nastupit će Dražen Turina Šajeta i grupa Šajones na koncertu nazvaonom ”Punk u parku”, a dan će završiti promocijom albuma grupe Elemental u riječkom klubu Tunel te disko-partyjem u baru ”Galija”, posvećenom dobitniku Porina za životno djelo, Rajku Dujmiću.

Petak će započeti doručkom u Ugostiteljskoj školi na kojemu će sudjelovati brojni hrvatski glazbenici, a centralni će dio biti sama dodjela glazbenih priznanja Porin, koja će se održati u riječkom Centru Zamet, uz voditelja Tarika Filipovića.

Još jedna nagrada dodijeljuje se ovog vikenda u Opatiji, a radi se o Statusima, nagradama HGU-a za vrhunsko glazbeno umijeće, čije je 17. izdanje pod motom ”17 nam je godina tek” predstavila tajnica Predsjedništva HGU Jadranka Čubrić.

– Status je nagrada za vrhunsko umijeće i vještinu sviranja, a tu nagradu željeli smo iznijeti na svjetlo dana, dati joj novu energiju i okupiti neke nove kreativne snage, pa smo svake godine imali drugačiji umjetnički pristup manifestaciji. Tako će biti i ove godine, kada ćemo nagraditi najbolje instrumentaliste u 13 kategorija, kazala je Čubrić. Dodjela nagrade, pod voditeljskom palicom Marka Tolje, održat će se u danas, u petak, 10. svibnja, a već je sada poznato da će posebna priznanja dobiti Boris Babarović iz VIS-a Crveni koralji za 50 godina glazbenog djelovanja i Elvis Stanić za 40 godina glazbenog djelovanja, te glazbeni portal Muzika.hr i emisija Crockodil Radio Rijeke za novinarski doprinos hrvatskoj glazbi.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!