Zastava društva Sv. Mihovil iz Rubeši

mihovil_1…Liburnija.net magazin donosi zanimljivu priču predmetima iz fundusa Muzejske zbirke Kastavštine…
Kastav – Zaštita predmeta u muzejskim zbirkama jedna je od temeljnih muzeoloških funkcija. Pored održavanja odgovarajućih konstantnih mikroklimatskih uvjeta, ponekad je potrebno na predmetima provoditi konzervatorsko-restauratorske postupke kako bi predmet što duže održao svoju cjelovitost. Takav postupak proveden je na zastavi društva sv. Mihovil iz Rubeša.

Liburnija.net: Zastava Društva po raznim fazama restauracije

Liburnija.net: Zastava Društva po raznim fazama restauracije


Zastavu je Muzejskoj zbirci Kastavštine predao Dom braće Milih 1978. godine. Našla se u prvom stalnom postavu otvorenom 1981. godine. U izvještaju Društva za 1907. kao autor nacrta zastave navodi se Ignjat Sinčić.
Zastava je pravokutnog oblika dimenzija 133×106 cm, uokvirena je resama na tri strane i pričvršćena na stijeg zakovicama. S obje strane zastave nalazi se jednak pravokutan okvir sazdan od geometrijskih motiva, šiljatih trokuta u tri boje, plavoj, crvenoj i bijeloj. Unutar okvira na prednjoj strani teče natpis Udruga Sv. Mihovila Rubeši ustrojena god. 1901. ispod kojega je prikaz rukovanja, te natpis ”Jedan za sve svi za jednoga”, geslo društva. Na stražnjoj strani nalazi se grb s likom mjesnog zaštitnika Sv. Mihovila. Iznad i ispod grba stoji natpis Udruga Sv. Mihovila Rubeši.
Zastava je izrađena od pamučne tkanine, svile, zlatne i srebrne srme, metalnih trakica i resica. Stijeg je drveni s metalnim ukrasnim vrhom u obliku lire. Nakon što je dugi niz godina zastava bila izložena i pod utjecajem raznih nepovoljnih čimbenika iz atmosfere, postala je krhka. Osnovni pamučni sloj bio je u dobrom stanju, ali su niti svilene osnove na većem dijelu zastave bile potpuno ispucane, a na nekim mjestima potpuno nestale. Borte su postale vrlo krhke, a drveni stijeg se deformirao.
Čitava površina zastave bila je prekrivena debelim slojem prašine, mrljama od vlage, tragovima gljivica i mikroorganizama Konzervatorsko-restauratorskim radovima uklonjena je prašina i mrlje, glavna pamučna konstrukcija je sanirana, svilena tkanina je obojana na mjestima gdje je boja bila izblijedjela. Mesingani ukras vrha stijega je očišćen i zaštićen završnim zaštitnim lakom.U Muzejskoj zbirci Kastavštine trenutno nije moguće osigurati uvjete za izlaganje zastave sukladno konzervatorskim zahtjevima i preporukama. Zastava će stoga biti pohranjena u muzejskom depou u strogo kontroliranim odgovarajućim mikroklimatskim uvjetima kako ne bi došlo do oštećenja.
Liburnija.net: Portret pedesetak članova Društva pred crkvom sv. Mihovila

Liburnija.net: Portret pedesetak članova Društva pred crkvom sv. Mihovila


Drušvo sv. Mihovila Rubeši
Društvo je osnovano 1901. godine. Svrha mu je bila novčano pomagati članove u slučaju bolesti i smrti, a jedan dio sredstava bio je namijenjen prosvjećivanju i obrazovanju članova društva i njihovih obitelji. Sjedište je bilo u Rubešima, a obuhvaćalo je nekoliko okolnih naselja i sela Srdoči, Jurčići, Jušići, Trinajstići, Matulji. Društvo je djelovalo do Prvog svjetskog rata, a zatim je obnovljeno 1923. i djelovalo je do Drugog svjetskog rata. Pravila Društva sastavljena su 1901. g. i bila su sastavni dio članske iskaznice koju je svaki član prilikom pristupanja dobivao.
Pravilnik određuje način i strukturu upravljanja društvom, uvjete pod kojima se pomoć dobivala. O pristupu novih članova mogli su se izjašnjavati svi dotadašnji članovi. Plaćala se naknada prilikom pristupanja te mjesečna članarina. Prikupljena sredstva su se ulagala kako bi se kapital društva povećao, no bilo je strogo određeno gdje se novac mogao ulagati. Pravilnik sadrži odredbe o načinu prestanka djelovanja Društva te o raspodjeli kapitala nakon toga. Zanimljivo je da je imovina nakon isplaćenih obaveza namijenjena Općini Kastav na upravljanje za potporu učenicima Delavske škole čiji su preci ili rođaci bili posljednji članovi Društva.
Veljka Spinčić Rajko / Glas Kastavski / Liburnija.net

error: Content is protected !!