Zatvorila se birališta na izborima za mjesne odbore – Izborni dan obilježile brojne nepravilnosti i prigovori

Zatvorila se birališta na izborima za mjesne odbore – Izborni dan obilježile brojne nepravilnosti i prigovori

Arhiva Torpedo media

Tiskarske pogreške na listićima, promjene biračkih mjesta, „srušene“ gradske stranice, propagandni materijali koji nisu u skladu s odlukom – neki su od problema koje su građani i političke stranke danas primijetile tijekom izbora za vijeća mjesnih odbora.

Opatija – Prije nekoliko minuta zatvorena su biračka mjesta u 14 mjesnih odbora diljem Opatije, na kojima se biraju novi sazivi vijeća mjesnih odbora. No, iako se radi o najnižoj razini političkog predstavništva, današnje su izbore obilježile izrazito visoke tenzije, kao i brojna kršenja regularnosti izbornog procesa.

Najveća greška dogodila se u mjesnom odboru Centar I gdje su tiskani listići sa značajnom štamparskom greškom, budući da su se pojavile dvije liste pod rednim brojem četiri. Naime, umjesto predviđenog broja 5, lista SDP-a i partnera objavljena je pod rednim brojem 4, kao i lista prije njih, što – smatraju socijaldemokrati – značajno remeti njihov rezultat, budući da su pozivali birače da glasaju za „listu broj pet“, pa bi aktualna situacija mogla dovesti i do ozbiljne zablude kod potencijalnih glasača. Zbog ove situacije, SDP je najavio i prigovor izbornom povjerenstvu.

Neslužbeno, iz SDP-a su se požalili i na neravnopravnost u izbornoj promidžbi, budući da su u svim mjesnim odborima, prema odluci gradonačelnika Ive Dujmića, bila unaprijed određena mjesta za postavljanje plakata, a plakatiranje je obavljeno preko ustanove Festival Opatija. No, nezavisne liste Zorice Sergo u Veprincu te Vlade Brnečića na Kosovu – inače dvoje vijećnika izabranih s liste Ive Dujmića – nisu poštivale tu odluku nego su samostalno lijepile svoje propagandne materijale i izvan propisanih lokacija.

Na društvenim mrežama mogli su se uočiti i brojni prigovori na izmjene biračkih mjesta koje su građane ostavile „u čudu“ jer na uobičajenim lokacijama nisu uspjeli glasati. Posebice je to bio problem u Punta kolovi gdje je izborno mjesto preseljeno u novi vrtić te na Voloskom gdje je bilo u Domu Liburnija iako su mještani navikli glasati u Glazbenoj školi Mirković. Kao odatno remećenje izbornog procesa dio kandidata doživio je i informaciju da su glasače pred bivšom glazbenom školom dočekivali dosadašnji predsjednik MO Volosko i aktualni kandidat na izborima Odisej Kurelić s političkim istomišljenicima.

Osim toga, građani koji su htjeli provjeriti gdje im se nalaze biračka mjesta nisu to mogli napraviti jer su internetske stranice Grada Opatije čitav dan bile „srušene“ i nedostupne. U svakom slučaju, čini se da izbori nisu bili osobito dobro pripremljeni, a mnogi se građani pitaju je li se to dogodilo – slučajno ili s namjerom…

error: Content is protected !!