Zavjetni dan ”Gradina Šapjane 2017.“ ovog ponedjeljka na brdu Gradina iznad Šapjana

Arhiva

U 11 sati započeti će zavjetna sveta misa kod kapelice Majke Božje Gradinske, koju će predvoditi župnik vlč. Jure Moguš, nakon čega slijedi zabavni dio programa.

Šapjane – I ove godine, na brdu Gradina iznad Šapjana, 1. svibnja održat će se 71. po redu zavjetni dan ”Gradina Šapjane 2017“. Ova manifestacija ima povijesni i zavjetni značaj za mještane Šapjana te se održava od 1946. godine u znak spasenja mještana od razaranja i sudbine koja je pogodila susjedna sela Lipu i Mune pri kraju Drugog svjetskog rata.

– U 11 sati započeti će zavjetna sveta misa kod kapelice Majke Božje Gradinske, koju će predvoditi župnik vlč. Jure Moguš. Zabavni dio programa započinje u 12 sati. Hrane i pića neće nedostajati, kao ni domaće muzike. Isto tako bit će organizirana tradicionalna bogata tombola. Napominjemo da će se u slučaju kiše zabavni dio manifestacije održati u mjesnom Domu Šapjane.

Povijest zavjetnoga dana na Gradini seže od završnih borbi u Drugom svjetskom ratu koje su se vodile na koridoru Sv.Katarina-Klana-Šapjane-Ilirska Bistrica, kada su se mještani sela Šapjane zavjetovali da ako selo ostane čitavo, te ako stanovništvo izbjegne tragedije i pokolje koji su se dogodili u Lipi i Munama da će na brdu Gradina napraviti u znak spasenja zavjetnu kapelicu Majke Božje Gradinske. Ista je izgrađena 1946. godine, te se od tada svake godine na prvi maj obilježava zavjetni dan u kontinuitetu.

– Zavjetna kapelica napravljena je dobrovoljnim radom mještana Šapjana, a podignuta je na svetom vrhu Gradina, ispod kojega se nalaze ostaci rimske utvrde, a na istom mjestu je od davnih vremena postojalo raspelo. Kapelica je do danas dva puta obnavljana. Nakon proglašenja Župe Šapjane na čelu s velečasnim Giuseppom Vosillom obilježavanje zavjetnog dana se je podiglo na višu razinu jer je uz zavjetnu misu uveden i kulturni program, te tradicionalna tombola koja svake godine do danas kao glavnu nagradu ima živo janje koje isto ima zavjetni značaj za mještane Šapjana. Mjesni odbor Šapjane, u ime organizatora, poziva sve vesele ljude željne zabave da „Prvi maj“ provedu u prirodi i u domaćem okruženju, dodali su organizatori.
Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!