ERSTE AD

Završnica Periskopa uz novi cirkus i radionice

Festival Periskop orijentiran je na programe za sve generacije, edukativne radionice kao i program novog cirkusa…

Rijeka – Završni dio ovogodišnjeg izdanja Festivala suvremenog plesa i pokreta – Periskop orijentiran je na programe za sve generacije, edukativne radionice kao i program novog cirkusa. Tako će se u ponedjeljak 8. listopada s početkom u 17 sati u Filodrammatici održati međugeneracijska plesna radionica koju će voditi Sanja Frühwald i ansambl projekta Tiger Lilies. Radit će se na plesnoj improvizaciji i pronalaženju vlastitog jezika pokreta, a namijenjena je ovoga puta samo ženskim polaznicama te prethodno plesno iskustvo nije potrebno.

Tiger Lilies je također naziv predstave koja će se održati sljedećeg dana, u utorak 9. listopada u HKD-u na Sušaku. Predstava donosi šest priča o šest žena, najmlađoj je devet, a najstarijoj osamdeset godina. U ovom međugeneracijskom kazališno – plesnom dijalogu Tiger Lilies zajedno promišljaju o starenju, solidarnosti, osnaživanju i preživljavanju. Cijeli program radionice i predstave organizira se u suradnji s Kliker festivalom koji se još paralelno održava u Zagrebu i Varaždinu.

Posljednjeg dana festivala, u srijedu 10. listopada na programu su predstave novog cirkusa koje će se održati u HKD-u na Sušaku. U 20 sati na programu je Zvuk i tijelo splitskog dvojca Dore Popić i Miše Komende, plesni komad koji se bazira na tome kako različiti načini stvaranja zvuka i različiti principi kretanja tijela utječu jedno na drugo. Pritom se isprepliću uživo izvedena glazbena improvizacija i akrobacije u disciplini zračnog prstena (aerial hoop-a) na način da zvuk ima ulogu pokretačke sile koja djeluje na tijelo. Nakon toga slijedi Feng Shui Tanje Puklek i Filipa Borellija, eksperiment pokreta i glazbe koji počiva na principima istoimene kineske vještine življenja, koja u doslovnom prijevodu znači “vjetar voda”. Posljednja predstava na repertoaru je Pushing Bo(un)d(ar)ies autorica Lee Ovčarić i Petre Kožljan koja je nastala kroz istraživanje štula kao cirkuskog rekvizita, propitkujući cirkuske vještine u okviru novostvorenih tjelesnih granica te želje za njihovim probijanjem.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!